AB Stadsholmen

Från Wikipedia
Version från den 28 oktober 2017 kl. 00.24 av NirmosBot2 (Diskussion | Bidrag) (Ersätter magiska ISBN-länkar med explicita länkar.)
AB Stadsholmens skylt i Djurgårdsstaden

AB Stadsholmen är ett allmännyttigt bostadsföretag, dotterbolag till AB Svenska Bostäder[1], som ägs av Stockholms Stadshus AB.[2]

Stadsholmen äger ca 280 fastigheter med ca 1 650 bostadslägenheter och 765 lokaler. Stockholms Stads bostadsförmedling AB ansvarar för all extern förmedling av Stadsholmens lägenheter. Flera av fastigheterna har högsta skyddsklass motsvarande kraven för byggnadsminnen.[3] Fredrik Juhnell är förvaltningschef[4] i bolaget.

Historia

Stadsholmen kontor är inrymt i den egna fastigheten Ormen mindre 9 på Hornsgatan som uppfördes 1762 och även innehåller bostäder.

Stadsholmen bildades 1936 av Samfundet S:t Erik med stöd av Stockholms stad.[5] Uppdraget var från början att förvalta och rusta upp bebyggelsen i Gamla stan, som vid denna tid var starkt nedgången.[6] Företagets namn anspelar på namnet på den holme mellan Saltsjön och Mälaren, där det äldsta Stockholm växte fram (Stadsholmen).

År 1967 överfördes Stadsholmen till Stockholms stad. Ett första större tillskott av fastigheter kom 1972, då bolaget tog över Stockholms fastighetskontors kulturhistoriskt värdefulla hus. Stadsholmen blev ett dotterbolag till Svenska Bostäder 1991. I mitten av 2000-talet tog Stadsholmen över ett stort antal hus från stadens Gatu- och fastighetskontor. Det handlade främst om gårdar i ytterstaden – stamfastigheter från vilka stadens moderna förorter vuxit fram. Dessa byggnader är en viktig länk för förståelsen av Stockholms framväxt.

Exempel på fastigheter

Stadsholmen har till uppgift att förvalta de kulturmärkta hus som finns i Stockholms stads ägo. Några exempel på sådana hus är vattentornet vid Mosebacke, van der Nootska palatset, Heleneborg vid Pålsundet, Louis De Geers palats (Götgatan), Örby slott och Kristinebergs slott. Stadsholmen har även hand om ett flertal av den äldre sammanhängande trä- och stenhusbebyggelsen i s.k. kulturreservatsområden) som finns i Stockholm, exempelvis vid Åsöberget och längs Mäster Mikaels gata, Bergsprängargränd samt StigbergsgatanSödermalm. Även andra äldre stenhus som de på Mariaberget, på Långholmen, i Gamla Stan och i Djurgårdsstaden hör till stadens reservatsområden.

Galleri

Se även

Källor

Noter

Externa länkar