Alexander Husebye

Från Wikipedia
Alexander Husebye berättar om företagsminnen.

Alexander Husebye född den 12 maj 1958, är VD för Centrum för Näringslivshistoria.

Husebye är sedan 1997 vd för Centrum för Näringslivshistoria, som tidigare hette Föreningen Stockholms Företagsminnen. Under hans tid i ledningen har verksamheten vuxit mycket kraftigt och blivit till en välkänd internationell institution med eget förlag[1].

Husebye medverkar regelbundet som föreläsare vid svenska och internationella konferenser i ämnen med koppling till näringslivshistoria och behovet av att företagens material bevaras som en del av vårt kulturarv.

Husebye är i botten fil.mag. i historia, med forskningserfarenhet, samt arkivarie. Innan han tillträdde som vd hade han uppburit chefsposter på dåvarande Stockholms Företagsminnen samt varit verksam vid Stockholms stadsarkiv. Han sitter i styrelsen för Samfundet Djursholms Forntid och Framtid [2] och har även suttit i styrelsen för Tekniska Museet i Stockholm. Han har sedan starten, dvs 2014, varit jurymedlem för SvDs pris för Årets Affärsbragd.

Vid sidan om sitt arbete medverkar Husebye regelbundet med recensioner i tidskriften Opera och skriver även musikrelaterade artiklar till Svenskt biografiskt lexikon. Han har en bakgrund som medlem av Storkyrkans kör (Storkokören) i Stockholm och statist vid Kungliga Operan.

Husebye tilldelades 2014 Svenskt Näringslivs pris till Curt Nicolins minne för framstående insats i samhällsdebatten.[3] Under 2018 tilldelades han Kungl. Patriotiska Sällskapets medalj för bevarande av svenskt kulturarv.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]