Amalasuntha

Från Wikipedia
Amalsuntha avbildad i Nürnbergkrönikan från år 1493.

Amalasuntha (alternativt Amalasuentha, Amalaswintha), född cirka 495, död 535, var en ostrogotisk drottning: hon var ostrogoternas regent som sin sons förmyndare 526-534, och regerande drottning 534-535.

Hon var dotter till Theoderik den store och Audofleda. Amalasuntha gifte sig 515 med Eutharic, en ostrogot av den amaliska ätten, vilken tidigare vistats i Spanien (se visigoter). Hennes make dog förmodligen tidigt i äktenskapet och efterlämnade två barn, sonen Athalaric och dottern Matasuentha.

När Amalasunthas far Theoderik dog 526 kom hennes son att efterträda honom med Amalasuntha som förmyndarregent. Theoderik hade visserligen fått en romersk uppfostran men inte ens lärt sig skriva sitt eget namn, ansåg skolning ovärdig den gotiska krigarklassen och motarbetade att de skolade sig, men Amalasuntha fostrade sin son annorlunda. Detta misshagade de gotiska ädlingarna och Amalasuntha kom i konflikt med flera av dem. Åtminstone tre framstående medborgare dömdes till döden när hon misstänkte att de intrigerade mot henne. Samtidigt förde hon förhandlingar med kejsar Justinianus I om att få flytta till Konstantinopel, och erbjöd att föra med sig den kungliga skatten.

Athalaric dog 534 men det förändrade inte situationen nämnvärt: Amalasuntha kvarstod vid makten, och efterträdde nu sin son som regerande drottning och monark. Som medregent inbjöd nu Amalasuntha sin kusin Theodahad (inte som make: Theodahad var redan gift och hans maka var fortfarande i livet) för att stärka sin position. Han verkar ha förrått henne och antingen beordrade eller tillät att hon fängslades och fördes till en ö i Bolsenasjön. Ett halvår senare mördades hon i badet.

De viktigaste källorna till Amalasunthas liv är skrifter av Cassiodorus (som tjänade henne som minister), Prokopios och Jordanes.