Annika Skoglund

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Annika Skoglund
Annika Skoglund.
FödelsenamnAnnika Britta Skoglund
Född5 november 1960 (63 år)
FödelseortVänersborg
GenrerOpera, Lieder och Jazz
RollSopran
År som aktiv1981 -

Annika Britta Skoglund Strååt, ogift Skoglund, född 5 november 1960 i Vänersborg,[1][2] är en svensk operasångerska (sopran, mezzosopran).

Skoglund, som är uppväxt i Bengtsfors, studerade till operasångerska vid Operahögskolan i Göteborg. På 1980-talet sjöng hon också med jazzgruppen Opposite Corner samt den kristna rockgruppen Salt. Därefter har hon haft ledande operaroller i exempelvis Carmen, Figaros bröllop och Madama Butterfly på scener som bland annat Kungliga Operan i Stockholm, Teatro La Fenice i Venedig, Den Norske Opera i Oslo, Göteborgsoperan, Drottningholms Slottsteater och på Wexford Opera Festival. Hon är även en eftertraktad konsertsångerska och har framträtt med orkestrar som Kungliga Filharmoniska Orkestern och Radiosymfonikerna i Stockholm, American Symphony Orchestra/de Preist, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra/David/Pesek. Hon har gett ut sång- och pianoskivorna Duende med Love Derwinger (Ictus Musikproduktion 2009)[3] och Harawi med Carl-Axel Dominique (Dominique Musik 2010)[4].

Teater

Roller

År Roll Produktion Regi Teater
1985 Maria Magdalena Jesus Christ Superstar
Andrew Lloyd-Webber och Tim Rice
Julie Arenal Göta Lejon[5]

Externa länkar

Referenser