Arthur Bishop

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Arthur Bishop, född 1951, död 10 juni 1988, var en amerikansk seriemördare. Han erkände morden på fem unga pojkar, begångna mellan 1979 och 1983. Han dömdes till döden och avrättades med giftinjektion.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Född i Hinckley, Utah som äldst av sex bröder, fostrad som mormon och var som ung medlem i scoutkåren. Som 18-åring var han missionär på Filippinerna. I februari 1978 döms han för förskingring till 5 års villkorligt. Han bryter mot reglerna och flyr till Salt Lake City. I Salt Lake City använder han sig av en pseudonym eller alias "Roger Downa" när han börjar arbeta för ""Storebrorsprogrammet" en välgörengehtsorganisation som stöttar utsatta barn och ungdomar.

Morden[redigera | redigera wikitext]

Den 14 oktoberg 1979 begår Bishop sitt första mord, han lurar med sig 4-årige Alonzo Daniels från gården i det hyreskomplex i vilket han bor. Han får med sig Alonzo Daniels till sin egen lägenhet genom att lova barnet godis. Efter att ha försökt förgripa sig på barnet dränker Bishop honom i badkaret för att sedan begrava liket i öknen. I november 1980 mördar Bishop igen. Vid en rullskridskobana träffar han 11-årige pojken Ron Rosen och lurar med sig honom till sin lägenhet i tron att Bishop ska köpa ett par rullskridskor som pojken vill sälja. Han misshandlar pojken till döds och begraver honom i närheten av Alonzo Daniels i ett området som heter Cedar Falls. Bishop blir sedan förhörd av polisen gällande Ron Rosens försvinnande då vittnen beskrivit en man med hans utseende som den de sett pojken med sist. Det tredje mordet begår Bishop den 20 oktober 1981 genom att lura med sig 4-årige Danny Davies till sin lägnhet från ett snabbköp i närheten. Även denna gång finns det flera vittnen men de kan bara lämna mycket vaga signalement på mannen. Salt Lake City polisen påbörjar nu den största sökarbetet i stadens historia. Man söker i parker, skogar, dammar, man låter vittnena hypnotiseras, man erbjuder 20000 dollar i belöning för tips och man kopplar in FBI i sin jakt på pojken.

Det dröjer sedan nästan 2 år innan Bishop återigen mördar. Den 23 juni 1983 försvinner 6-årige Troy Ward från en park bara sex dagar efter sin födelsedag. Vittnen uppger att de sett Troy lämna parken med en man under eftermiddagen. Som med de andra offren förgriper sig Bishop på pojken innan han misshandlar och dränker honom. Bara en månad senare kommer Bishops nästa men sista mord. 13-årige Graeme Cunningham försvinner under en campingtur med en vän och en vuxen. Den vuxne heter Arthur Bishop.

Gripandet, rättegång och avrättning[redigera | redigera wikitext]

När polisen lägger ihop alla mord ser de att Arthur Bishop bott i närheten av samtliga försvinnanden och man plockar in honom till förhör. Under förhören kommer hans riktigta identited fram och till slut erkänner Bishop samtliga mord. Han visar polisen till samtliga kropparna och berättar att han känt upphetsning när han begått morden. Han medger också att han skulle göra det igen.

1984 inleds rättegången mot Bishop. Han erkänner sig vara pedofil, vara beroende av barnpornigrafi och att hans sexuella fantasier drivit honom till att begå morden.

Han avrättas genom giftinjektion den 10 juni 1988 på Utah State Prison. Strax innan avrättning uttrycker han sin ånger över det han gjort.