Artros

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Artros eller osteoartrit är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta felaktigt kallat "ledförslitning". Den drabbar främst äldre, men även överviktiga. Vid belastning och rörelser uppstår smärta. Hand-, höft-, knä- och tåleder drabbas oftast. Ledsvullnad och felställning är vanligt. Det är inte ovanligt, till och med förväntbart att man slutar med många tidigare aktiviteter och att kroppsvikten därmed höjs, nedslitningsprocessen kommer därmed att påskyndas vidare.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Brosk genomströmmas inte av blod utan bibehålls av ledvätska. När brosket komprimeras genom belastning för att sedan expandera sugs ledvätska in i brosket. Därför är belastning av lederna viktigt för att förebygga och motverka artros. Forskning visar att den absolut bästa behandlingen vid lätt till måttlig artros är träning. En sjukgymnast kan hjälpa till med anpassad träning. Vid problem med artros i fotens leder, ankeln eller knän kan ofta ortopediska fotbäddar och fotriktiga skor lindra.

Kortisoninjektioner lindrar smärta i flera veckor till månader men långvarig användning av kortison minskar skelettets styrka. Antiinflammatoriskt läkemedel (NSAID) i tablettform är också en ofta använd symtomlindrare, men är inte heller acceptabel i längden, eftersom det på liknande sätt som kortison angriper skelettet.

Vid knäledsartros hos överviktiga kan smärtan minskas väsentligt, om den drabbade kan reducera sin kroppsvikt. Intraartikulär injektion med hyaluronsyra (tuppkamsextrakt) kan prövas, men effekten är ännu inte vetenskapligt säkerställd.[1]

Vissa leder (vanligast höft och knä) kan i avancerade fall ersättas med ledproteser. En protes är inte bara till för äldre och stillasittande personer. Med ytersättningen insatt av en kvalificerad ytersättningsspecialist kan brandmän, elitidrottare och andra unga aktiva personer få sitt tidigare liv helt tillbaka. Idag finns det personer från 14 till 78 år i ålder med en eller två ytersättningar. Ytersättning finns även till armleden.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter och referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Per Lindblom; Knäledsartros, Internetmedicin.se.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]