Assitej

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Assitej, Association International du Theatre pour l’Enfance et la Jeunesse, är en internationell organisation för scenkonst för barn och unga med internationellt säte i Zagreb i Kroatien. Organisationen är sammankopplad med FN-organet Unesco och består av ett nätverk av flera tusen teatrar, organisationer och enskilda personer i ett 80-tal medlemsländer. Syftet är ett utbyte av idéer och tankar från människor som arbetar med scenkonst i hela världen, för att erkänna barns kulturella rättigheter och på så vis kunna presentera scenkonst av hög kvalitet till alla unga världsmedborgare.

Assitej Sverige och Assitej Danmark är det svenska respektive danska centrumet av den internationella organisationen. I praktiken fungerar de som nationella sekretariat, närmare bestämt som ”utrikesministerier” för svensk och dansk scenkonst för barn och unga. De båda organisationerna delar på att arrangera internationella Assitejs Världskongress och Scenkonstfestival för barn och unga, Building Bridges-Crossing Borders, i Malmö och Köpenhamn år 2011.[1][2]

Bibu.se[redigera | redigera wikitext]

År 2006 startade Svenska Assitej tillsammans med Teatercentrum en festival i Sverige för scenkonst för barn och unga, Nationell Scenkonstbiennal för Barn och Unga. Detta blev starten för den återkommande biennal, som sedan 2007 lyder under namnet Bibu.se (Biennal för Barn och Unga) och som lockar deltagare och besökare från många länder. Sedan starten har evenemanget ägt rum i Lund i samverkan med bland andra Region Skåne och Kulturrådet, men från och med biennalen 2014 äger denna rum i Helsingborg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pressmeddelande från Socialdepartementet, 22 december 2008: Svenska Assitej får 150 000 kronor
  2. ^ Teatercentrums webbplats, läst 8 juli 2010

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]