Batman Forever

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Batman Forever
(Batman Forever)
Genre action
Regissör Joel Schumacher
Producent Tim Burton, Peter MacGregor-Scott, m.fl.
Manus Lee Batchler, Janet Scott Batchler, Akiva Goldsman
Skådespelare Val Kilmer
Tommy Lee Jones
Jim Carrey
Nicole Kidman
Chris O'Donnell
Originalmusik Elliot Goldenthal
Fotograf Stephen Goldblatt
Klippning Dennis Virkler, Mark Stevens
Produktionsbolag Warner Bros., PolyGram Filmed Entertainment
Distribution Warner Bros.
Premiär 6 juni 1995 (USA)
14 juli 1995 (Sverige)
Speltid 122 minuter
Land USA, Storbritannien
Språk engelska
Budget 100 000 000 dollar
Intäkter 336 529 844 dollar
Föregångare Batman - Återkomsten (1992)
Uppföljare Batman & Robin (1997)
IMDb SFDb
För TV-spelet, se Batman Forever (datorspel).

Batman Forever är en amerikansk-brittisk actionfilm från 1995.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Återigen ska Batman (Val Kilmer) möta skurkar som hotar att förstöra Gotham. Han börjar dock att tröttna på att vara stadens räddare under natten och den rike och mäktige Bruce Wayne under dagen. Han jagas av minnena från natten då hans föräldrar mördades och börjar nu komma ihåg detaljer som han sedan länge hade glömt. Wayne/Batman får kontakt med den vackra doktor Chase Meridian (Nicole Kidman). Hon får romantiska känslor för både Bruce och Batman utan att veta att de är samma person. Wayne bjuder med Meridian på en välgörenhetsföreställning på cirkus. Föreställningen får ett abrupt slut då skurken Two-Face (Tommy Lee Jones), som anser att Batman är ansvarig för hans vanställda ansikte, försöker spränga cirkusen. Det slutar med att en familj med akrobater dör och efterlämnar sin yngste son, Dick Robin Grayson (Chris O'Donnell), som nu är ute efter hämnd på Two-Face.

Han kommer på att Bruce Wayne och Batman är samma person och ber honom att få bli Batmans partner. Under tiden har Two-Face börjat samarbeta med Waynes anställde Edward Nygma, även känd som Gåtan (Jim Carrey). Han har uppfunnit ett sätt att se på tv och på så sätt få tillgång till Gothams invånares hemligheter. I sin önskan att hämnas på Wayne får han veta att Wayne är Batman. Den ondskefulla duon Two-Face och Gåtan kidnappar doktor Meridian och Batman och hans nye partner beger sig till Two-Faces konstruerade metallö. Då även Robin blir tillfångatagen tvingas Batman välja vem han ska rädda, Meridian eller Robin. Batman lyckas lura Gåtan, som förlorar förståndet, och kan rädda både doktorn och Robin innan han dödar Two-Face.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

  • Filmmusiken Where Are You Now? producerades av Lenny Kravitz och framfördes av den då 16 år gamla Brandy som senare kom att bli en av USA:s framgångsrikaste artister. Sången som släpptes som singel belönades med en Grammynominering för Bästa kvinnliga R&B-presteration.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]