Bill Murray

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bill Murray
Bill Murray maj 2014.
Bill Murray maj 2014.
Född William James Murray
21 september 1950 (64 år)
Wilmette, Illinois, USA
Aktiva år 1973-
Betydande roller
Peter Venkman i Ghostbusters - Spökligan och Ghostbusters 2
Phil Connors i Måndag hela veckan
IMDb

William James "Bill" Murray, född 21 september 1950 i Wilmette i Illinois, är en amerikansk komiker och filmskådespelare.

Murray blev först känd för en bredare allmänhet genom sin medverkan som skådespelare och manusförfattare i TV-programmet Saturday Night Live 19771980. Hans filmkarriär har framför allt präglats av komiska roller, där Murrays cyniska, något elaka humor fått fritt utlopp.

Det är dock för sina dramatiska roller, som i Lost in Translation och Broken Flowers, som Murray blivit extra hyllad. För rollprestationen i filmen Lost in Translation vann han en Golden Globe och nominerades till en Oscar.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxtår[redigera | redigera wikitext]

Murray växte upp i Wilmette i Illinois och var det femte av nio barn till Edward J. Murray II och Lucille Collins. Tre av Murrays syskon är också skådespelare: John Murray, Joel Murray och Brian Doyle-Murray. Alla skådespelande bröderna agerade tillsammans i filmen Scrooged - Spökenas hämnd från 1988. Murray hoppade av studierna vid Regis University i Denver i Colorado för att istället fullfölja sin komikerkarriär.

Tidigare karriär[redigera | redigera wikitext]

Murray startade sin karriär i Chicago som improvisationskomiker på klubben The Second City. Under tiden i Chicago arbetade han på pizzeriakedjan Little Caesar's tillsammans med den nu välkände kocken Kerry Simon. Han blev senare en del av The National Lampoon Radio Hour som sändes på över 600 radiostationer mellan åren 1973 och 1975.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Murray är far till sammanlagt sex barn med två olika mödrar med vilka han båda varit gift. Hans andra fru, Jennifer Butler, anklagade 2008 Murray för att ha slagit henne och att han dessutom skulle vara beroende av både alkohol och marijuana[1]. Skilsmässan var ett faktum i juni samma år. Bill Murray greps av svensk polis 2007 för att ha kört en golfbil berusad på Stureplan i Stockholm.[2]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.charleston.net/news/2008/may/29/bill_murray_sued_divorce42566/
  2. ^ Wallberg, Anna (22 augusti 2007). ”Bill Murray rattfull i golfbil på Stureplan”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/sthlm/bill-murray-rattfull-i-golfbil-pa-stureplan. Läst 31 oktober 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]