Bizen-no-Kuni Sōjagū

Bizen-no-Kuni Sōjagū
(備前国総社宮)
Shinto-helgedom
Haiden
Haiden
Land Japan
Region Chūgoku
Läge Naka-ku, Okayama, Okayama prefektur
 - koordinater 34°42′01″N 133°57′17″Ö / 34.7004°N 133.9546°Ö / 34.7004; 133.9546
Torii

Bizen-no-Kuni Sōjagū (備前国総社宮) är en shinto-helgedom i Naka-ku, Okayama, Okayama prefektur. Den var sōja (helgedom där alla gudar i en region dyrkas) i Bizen provinsen, och dess f.d. helgedomsrang var gōsha (distriktshelgedom).

Dyrkade kami[redigera | redigera wikitext]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen förväntades governörerna av japans provinser att personligen besöka deras många helgedomar. För att effektivisera detta etablerades i närheten av varje provins huvudstad en "sōja", där ritualer kunde hållas till alla regionens gudar samtidigt. Den här helgedomen är Bizen provinsens sōja, och ungefär en kilometer söder om den ligger vad som tros vara resterna av provinsens huvudstad. Registret över Bizens helgedomar (Bizenkoku Jinmyōchō), har bevarats i byggnaden.

Enligt det moderna systemet för helgedomars rangordning som infördes efter meijirestaurationen räknades denna helgedom som gōsha (distriktshelgedom).

På morgonen den 16 februari 1992 brändes helgedomen ner. Den inre helgedomen (honden) återuppbyggdes år 2010, och den yttre helgedomen (haiden) byggdes upp igen år 2015.

Området[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]