Brand

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Brand (olika betydelser).
Brinnande hus i Japan.
En anlagd brand i ett trälager i Malmö 14 dec 1987.
Brandkåren kämpar mot en brand i Bagdad i Irak.

En brand är en eld som kommit lös och som växer okontrollerat. Bränder utgör ett hot mot liv, egendom och miljö varför en mängd teknik och släckutrustning har skapats för att förhindra eller lindra dem. Många hem har idag brandvarnare, brandfilt och i alla lokaler kan det finnas brandsläckare eller sprinklersystem. Det finns också passiva brandskyddsåtgärder, som brandväggar och indelning av byggnader i brandceller. De flesta samhällen har en räddningstjänst för professionell brandsläckning.

Klassificering av bränder[redigera | redigera wikitext]

Vid klassificering av handbrandsläckare delas bränder in i klasser utifrån vilket material som brinner:

Typ Bränsletyp Exempel på bränslen
A-bränder Fibrösa bränslen Bränslen som trä och de flesta inredningsmaterial.
B-bränder Vätskeformiga bränslen Bensin, plast, lösningsmedel.
C-bränder Gasformiga bränslen Gasol (propan, butan), naturgas (metan).
D-bränder Brännbara metaller Natrium, magnesium.
F-bränder Fetter Upphettad matolja i samband med fritering.

Till dessa kan läggas bränder i elektrisk utrustning, vilket normalt är en A-brand. Förr utgjorde dessa en egen klass, E, men den är numera avskaffad. Istället märks handbrandsläckare med om de är lämpliga att använda mot bränder i elektrisk utrustning.

Brand i bostad[redigera | redigera wikitext]

De vanligaste brandorsakerna i bostad är glömd spis, tekniskt fel, soteld och anlagd brand med uppsåt.

Tre av fyra brandskador inträffar i bostadshus. Det är i regel slarv som orsakar att det börjar brinna men även tekniska fel är vanligt bland brandorsaker. Statistik visar att de vanligaste orsakerna till brand är elfel, levande ljus, rökning, och köksspisen.

Elfel[redigera | redigera wikitext]

Elrelaterade bränder är en av de vanligaste brandorsakerna i Sverige. I hushållen idag finns elapparater av alla dess slag. Överhetting och fel användning av dessa olika apparater är ett normalt sett för en brad att starta, att de överhettas kan bero på glappkontakt eller överbelastning på elnätet. Apparaterna kan alltså bli för varma av överbelastningen och sätta fyr.

Levande ljus[redigera | redigera wikitext]

Att glömma bort de levande ljusen kan bli förödande konsekvenser och kvarglömda ljus är orsaken till många bränder. Ett glömt ljus brinner ner och tänder fyr i ljusstaken, eller ljuset trillar av någon anledning och tänder fyr på möbler eller inredningssaker i hemmet är två mycket vanliga orsaker.

Rökning[redigera | redigera wikitext]

Den vanligaste orsaken med dödlig utgång vi brand är rökning. Att röka inomhus är inget att föredra, ligga i sängen och röka är förenat med livsfara med den är också lika farligt som att somna med cigaretten i soffa eller liknande. Gaserna som kan uppstå från textilier dödar på bara några minuter om man andas in dessa.

Spis[redigera | redigera wikitext]

Köket är det vanligaste rummet i huset där det börjar brinna och detta beror oftast på spisen. Vanlig orsak till spisbrand är bortglömda spisplattor då bränder kan uppstå på många sett med en glömd spisplatta. Värmen från spisplattan kan smälta fettet i fläkten, Fett brinner väldigt lätt och antingen droppar fettet ner och börjar brinna eller tar fettet i fläkten fyr och branden sprider sig snabbt. Torrkokning är en annan orsak som kan uppstå vid spisen. Att glömma bort mat i kastrullen är lätt och på en påslagen platta kan maten lätt fatta eld. Lågorna letar sig sedan vidare i köksinredningen och branden sprids. [1] [2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.dinsakerhet.se/spisen
  2. ^ https://www.hsb.se/sodertalje/hyreslagenheter/information-for-boende/brandinformation/vanliga-orsaker-till-brand-i-hemmet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]