Chewbacca

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Chewbacca
Star Wars-rollfigur
Chewbacca & Jawa.jpg
Chewbacca till vänster.
Första framträdande III: Mörkrets hämnd
Senaste framträdande VI: Jedins återkomst
Skådespelare Peter Mayhew
Anknytning
Lojalitet Rebellalliansen,
Nya republiken,
Galaktiska alliansen,
Han Solo och hans familj (livsskuld)
Position Andrapilot på Millennium Falcon
Information
Art Wookie
Kön Man
Längd 228 cm
Hemvärld Kashyyyk
Maka Mallatobuck
Familj Attichitcuk (far),
Kallabow (syster),
Lumpawarrump (son)

Chewbacca, ofta kallad Chewie, är en fiktiv person i Star Wars-filmerna (episod III-VI). Rollen som Chewbacca spelas av Peter Mayhew.

Han är en wookie och pratar inte mänskligt språk. Han, liksom alla wookies, kommunicerar med grymtande och morrande ljud. Trots detta lyckas wookies oftast göra sig förstådda och många, däribland Han Solo, har lärt sig att förstå vad de säger.

Wookies kommer från planeten Kashyyyk. Chewbaccas familj är kvar på Kashyyyk.

"Chewie" kan förvisso se skräckinjagande ut, men skenet bedrar. Han har en nära relation till Luke Skywalker och Leia Organa.

Chewbacca medverkar i samtliga tre "gamla" filmer (episod 4-6), men är också med i en kort sekvens i episod 3.

Födsel och uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Chewbacca föddes på Kashyyyk cirka 200 BBY, som son till Attichitcuk, hövding av Kaapauku-stammen.[1] Under unga år levde Chewbacca på Kashyyyk, men till skillnad från många andra Wookiees som sällan lämnade planetens gröna skogar hade Chewbacca en stark vilja att utforska och upptäcka.

Redan när Chewie fortfarande var i unga år (innan han hunnit fylla 100) var han välkänd för sina navigeringsfärdigheter.

Livsskulden till Han Solo[redigera | redigera wikitext]

Han Solo räddade Chewbacca ur slaveri och enligt wookieernas kultur innebar detta att Chewbacca hamnade i skuld för livet till Solo. För att återgälda denna skuld blev Chewbacca Solos följeslagare och andrapilot på rymdskeppet Årtusendefalken. Med tiden blev Solo och Chewbacca bästa vänner och har vid ett flertal tillfällen räddat varandra ur besvärliga situationer.

Chewbacca är en skicklig mekaniker och kämpe med sin Wookie Bowcaster.

Många år efter att den sjätte filmen utspelar sig dör Chewbacca som en värdig, 200-årig wookie. Under en flykt undan fiender räddade Chewie Han Solos son Anakin Solo upp på Årtusendefalken, men faller själv av. Årtusendefalken hamnar under kraftig beskjutning och de hinner inte stanna och hämta Chewbacca. Han blev känd bland andra wookies för allt han gjort och det faktum att det tog en hel planet för att döda honom.[1] När Han Solo fick veta hur hans bäste vän dött, försjönk han i en period av alkoholism.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Macan, Darko (2001). Chewbacca. Star Wars. Dark Horse Comics. ISBN 1-56971-515-7