Yoda

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Yoda
Star Wars-rollfigur
Röst Filmerna:
Frank Oz
Övrig media:
Tom Kane
Anknytning
Lojalitet Jediorden, Republiken
Position Jedimästare, Medlem av Högsta Jedirådet, General i Republikens armé
Information
Art okänt[1]
Kön Man
Längd 66 cm
Hemvärld okänt[1]

Yoda är en rollfigur i Stjärnornas krig-filmerna.

Yoda blev 900 år gammal. Han är en jediriddare och är ledare för Jediordens högsta råd. Han ledde kampen mot sitherna ända fram tills kejsaren dödade alla jedi (utom Obi-Wan Kenobi, Yoda och ett fåtal andra Jedi) efter klonkrigen. Yoda väljer då självmant exil på planeten Dagobah. Han valde exil för att där kunde inte sithlordsen Darth Vader och Darth Sidious känna av hans närvaro på grund av att det fanns så mycket mörk kraft på den planeten så att dom inte kände det ljusa inom Yoda.

Yoda har utbildat flera kända jediriddare, däribland den sedermera till Sithorden avhoppade Greve Dooku (Darth Tyrannus) och även en ung Obi-Wan Kenobi (innan denne upptogs som lärling till Qui-Gon Jinn). Yodas sista elev var Luke Skywalker.

Yoda är en grönhyad, mycket småväxt figur (66cm) med stora ögon och långa utstående öron och av arten Grön kanin. Han anses vara en av de visaste och mäktigaste av alla jediriddare och har den framträdande rollen som stormästare i högsta jedirådet. Figurens repliker har en karaktäristisk omvänd ordföljd, så kallad anastrof, där objektet sätts först, till exempel ur Det mörka hotet: "Qui-Gon's defiance, I sense in you. Need that, you do not. Agree with you, the council does. Your apprentice, Skywalker will be."

Vid tiden för Yodas första framträdanden i Stjärnornas krig-filmerna, på 1980-talet, framställdes karaktären i form av en docka, tillverkad av Stuart Freeborn och hanterad av Frank Oz (som också gjorde Yodas röst). Dockan begränsade dock Yodas rörelsemönster, och det dröjde ända till Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller (2002) innan biopubliken fick se Yoda röra sig mer fritt. Från och med denna film framställdes Yoda som en datoranimerad figur.

I de två sista Stjärnornas krig-filmerna deltar Yoda därför mer aktivt i stridsscener, han möter bland annat Darth Tyranus (Greve Dooku) i Episod II och Darth Sidious (Kejsar Palpatine) i Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd. I dessa dueller använder Yoda en grön ljussabel.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Star Wars Databank http://www.starwars.com/databank/character/yoda/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]