Coronation Street

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Coronation Street
Genre såpopera
Skapad av Tony Warren
Musik Eric Spear
Antal avsnitt 7908 (16 juli 2012)
Längd (per avsnitt) 22 minuter (exklusive reklam)
Land Storbritannien
Språk engelska
Produktion
Produktionsbolag Granada Television
Sändning
Originalkanal ITV
Originalvisning 1960
Bildformat 4:3 (1960–2001)
16:9 Widescreen (2002–idag)
Externa länkar
IMDb

Coronation Street har visats i brittisk tv sedan 1960 och har än idag över 10 miljoner tittare dagligen och är den genom tiderna mest populära engelska såpoperan. Såpan sänds på ITV i Storbritannien och har även blivit en stor succé i många andra länder. Handlingen kretsar kring några familjer som bor på Coronation Street, en gata i en fiktiv förort till Manchester. William Roache, som spelar Ken Barlowe i serien, är den enda som har varit med sedan allra första avsnittet 1960. Serien skapades av Tony Warren. Svenska TV4 visade serien så sent som under 2000-talet men den plockades bort från tablåerna då tittarsiffrorna var under förväntan. Hösten 2014 började TV4 åter visa serien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det första avsnittet sändes den 9 december 1960 och blev mottaget på många sätt. Granada Television, som producerar serien, gjorde bara 13 avsnitt under den första säsongen för att se hur tittarsiffrorna blev.

Ken Barlow hade kommit till Coronation Street då han fått en plats på universitetet. Andra personer som var med från början var Ena Sharples, som hade hand om missionshuset, Minnie Caldwell, Martha Longhurst, Elsie Tanner med flera. Flera saker har skakat serien: ett mystiskt pennförgiftat brev skickat till Elsie Tanner, Ken Barlows och Valerie Tatlocks bröllop 1962, Martha Longhursts död 1964, Ken Barlows tvillingars födelse 1965, Elsie Tanners giftermål med Steve Tanner och den berömda tågkraschen i viadukten samt Steve Tanners död 1968.

Två av de kända avsnittet är The Train Crash from the Viaduct då ett passerande tåg till Coronation Street kraschade från en bro och flera karaktärer dog. Ett annat känt avsnitt är Val Barlows electrocution där Ken Barlows fru Valerie dog i en brand då hon felkopplade sin hårtork i ett nätuttag.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]