Hoppa till innehållet

Cylinderblock

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Ett cylinderblock med pressgjutna detaljer av aluminium och magnesium.

Cylinderblock är en beståndsdel i en kolvmotor, och benämns ofta "motorblock". Ett cylinderblock innehåller cylinderformade håligheter i vilka kolvar rör sig. Med hjälp av vevstake och vevaxel omvandlas kolvens linjära rörelse till vevaxelns cirkulära. Cylinderblocket är motorns huvuddel, och i detta monteras motorns övriga delar, till exempel topplocket, som innehåller de ventiler som släpper in och ut gaser i utrymmet mellan kolven och cylinderns topp. I cylinderblocket finns även nödvändiga kanaler för smörjmedel och kylning.

Cylinderblock används i de flesta förbränningsmotorer med vätskekylning, luftkylda motorer har ofta separata cylindrar. Cylinderblock är oftast gjutna i ett stycke och kan innehålla varierande antal cylindrar, vanligast mellan en och 16. De flesta personbilar har fyrcylindriga motorer, men det är också vanligt med tre-, fem-, sex- och åttacylindriga motorer.

Se även