Daredevil

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För filmen med samma namn, se Daredevil (film).
Uppslagsordet ”Demonen” leder hit. För andra betydelser, se Demonen (olika betydelser).
Daredevil
Gen Con Indy 2008 - costumes 172.JPG
En person utklädd till Daredevil.
Publikationsinformation
Originalnamn Daredevil
Förlag Marvel Comics
Första framträdande Daredevil #1 (april 1964)
Skapad av Stan Lee
Bill Everett
Karakteristiskt
Alter ego Matthew Michael "Matt" Murdock
Art Människa
Hemvärld Jorden
Anslutningar S.H.I.E.L.D.
Chaste
Nelson & Murdock
Defenders
The Hand
New Avengers
Partners Black Widow
Elektra

Daredevil, på svenska även kallad Demonen och Våghalsen, är en superhjälte från Marvel Comics skapad av Stan Lee och Bill Everett. Det unika med Daredevil är att han är blind, men som kompensation har fått förhöjda sinnen och en sorts radarsinne.

Daredevil gjorde sin debut i april 1964 i sin egen serietidning Daredevil. När Frank Miller tog över serien på 70-talet blev det hans genombrott som serieskapare. I Sverige gavs tidningen Demonen ut av Centerförlaget från 1966 till 1969. Atlantic förlag gav ut serien i 11 nr, under namnet Våghalsen 1982. Slutligen gav Semic Press ut 12 nr av serien under 1986 med originalnamnet Daredevil.

2003 kom långfilmen Daredevil med Ben Affleck i huvudrollen. En TV-serie baserad på superhjälten kommer att visas under 2015 på Netflix.[1]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Daredevils civila alter ego är försvarsadvokaten Matthew "Matt" Murdock. Matt uppfostrades av sin far som försörjde sig som boxare. När den unge Matt visade intresse i att följa sin fars fotspår fick han stryk och förbjöds att träna på gym. Han skulle istället studera och få ett bra yrke. I hemlighet fortsatte dock Matt att träna upp sig. En dag knuffade han undan en gammal man ur vägen från trafikolycka och träffades i ansiktet av en behållare med radioaktivt avfall som flög av från den kraschande lastbilen. Detta ledde till att Matt fick sina superkrafter. Det som föranledde att Matt blev Daredevil var att hans far mördades av gangsters efter att han vägrat lägga sig i en av sina matcher. För att ta hämnd iklädde sig Matt sin fars dräkt och misshandlade de brottslingar som dödade hans far för att sedan överlämna dem till rättvisan. Därefter bekämpar han brott och superskurkar under namnet Daredevil. Han har fått smeknamnet "Mannen utan fruktan".

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Daredevil hamnade på en 37:e plats på Empires "Greatest Comic Book Character". De berömde Frank Miller-eran och gillade Brian Michael Bendis, Jeph Loebs och Kevin Smiths verk.[2] IGN rankade Daredevil som nr 10 på deras lista "Top 100 Comic Book Heroes".[3]

Vänner och skurkar[redigera | redigera wikitext]

  • Bullseye, återkommande skurk.
  • Black Widow, rysk agent, ibland allierad.
  • Elektra, ninja, både skurk och Daredevils kärleksintresse.
  • Kingpin, gangsterboss som ursprungligen figurerade i Spider-Man men som senare blev Daredevils ärkefiende. Har inga krafter men vad som verkar vara fetma är egentligen otrolig styrka.
  • Foggy Nelson, Matt Murdocks advokatkollega och ovetande om hans hemliga identitet.
  • Karen Page, Matt Murdocks sekreterare och kärleksintresse, ursprungligen ovetande om hans hemliga identitet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Alexander Dunerfors (7 november 2013). ”Marvel gör fyra nya superhjälteserier”. MovieZine. http://www.moviezine.se/artikel/15026-marvel-gor-fyra-nya-superhjalteserier. Läst 10 november 2013. 
  2. ^ ”The 50 Greatest Comic Book Characters”. Empire. http://www.empireonline.com/50greatestcomiccharacters/default.asp?c=37. Läst 13 maj 2014. 
  3. ^ ”#10 Top Comic Book Heroes”. IGN. http://www.ign.com/top/comic-book-heroes/10. Läst 13 maj 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]