Egodepletion

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Egodepletion betyder ordagrant 'åderlåtning eller uttömning av jaget', och används sedan 1990-talet inom psykologin för det tänkta tillståndet när en människa tömt sina psykiska energier.

Egodepletion som term härrör från en teori av Roy Baumeister, och bygger på den freudianska uppfattningen att jagets energiförråd är ändliga och att dessa ändliga resurser styr jagets vilja. Ett försvagat jag leder, enligt Freud, till att detet och överjaget tar över jagets uppgifter.

Vid till exempel extrem eller långvarig stress, koncentration eller sömnbrist, menar Baumeister att egot töms varvid självkontrollen minskar. Vid minskad självkontroll försämras många medvetna och viljestyrda processer, till exempel viljestyrda val, att ta kontroll över en situation, eller att vara beredd på och initiera nya utmaningar. I stället blir det svårt att motstå frestelser eller att avhålla sig från att följa motiverade men oönskade responser på olika stimuli. Att motstå impulser från detet och överjaget som både är motiverade och oönskade är, menar Baumeister, psykiskt kostsamt. Egodepletion uppfattas därför som någonting mycket negativt.

Vid sidan av prövningen av hypotesen om egodepletion, har studier inom den positiva psykologin gjorts angående hur psyket kan skaffa sig "bättre kondition", där det föreslås att få god sömn och att skaffa sig andra hälsosamma vanor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]