Elektrostatisk urladdning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Varning för att utrustningen är ESD-känslig

Elektrostatiska urladdningar (på engelska ESD, akronym för Electrostatic Discharge) är en plötslig urladdning mellan två föremål med olika laddning som har kommit i kontakt med varann elektriskt. Det kan till exempel orsakas av att isoleringen mellan de två föremålen bryts ner när spänningen blir tillräckligt hög.

När en person eller ett föremål är laddat med statisk elektricitet och kommer i elektrisk kontakt med exempelvis ett dörrhandtag sker en urladdning till jord. Urladdningen sker som en gnista som hoppar från hand till handtag. Den statiska laddningen kan vara positiv eller negativ beroende på hur man har laddats upp statiskt. Dessa urladdningar är vanliga och oftast harmlösa för människor, men kan vara förödande för elektroniska kretsar. Elektronik kan påverkas av elektrostatiska urladdningar genom att gnistan bränner ett litet avbrott i elektronikkretsen.

Genom den elektromagnetiska puls som gnistan skapar kan även kringliggande elektronik skadas genom att överspänningar induceras[1]. Räckvidden för gnistans elektromagnetiska puls kan vara från minimalt liten upp till hundra meter, beroende på styrkan i den elektrostatiska urladdningen, där extremfallet är blixtens urladdning.[2]

Arbetsplatser[redigera | redigera wikitext]

Skydd mot skadliga urladdningar sker främst genom minimering av uppladdning och jordning av arbetsplats.

Jordning sker oftast genom att använda ett armband med metallbleck, på blecket knäpper man fast en sladd som ansluts till en svagt ledande specialmatta på arbetsbordet. En av de mest känsliga typerna av komponenter är IC-kretsar.

Man skall även vara jordad när man ämnar öppna en dator eftersom den, även när den är avstängd, kan innehålla uppladdade delar eller vara laddad i förhållande till omgivningen.

Inom elektronikindustri och produktion ställs ofta krav på att arbetskläder, som till exempel skor och lokaler skall vara ESD-klassade så att de minimerar uppkomst av elektrisk uppladdning.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”4 Betydelsen av flera nedledare och symmetri”. Grundläggande kunskaper om åskskydd. Uppsala univeristet. 2011-06-21. http://www.hvi.uu.se/Lightning/grundl_askskydd.html. Läst 5 mars 2013. 
  2. ^ ”2 Synpunkter på vald provningsstränghet”. Miljöprövning av ammunition. Försvarets materielverk. 1982-08-16. http://fsd.smart-lab.se/fsd_online/pdf/swedish/0119.pdf. Läst 2013-03-05.