Födelsedagskort

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Många kort i ett ställ

Födelsedagskort är ett, ofta dubbelvikt, kort som man överlämnar eller skickar till någon som fyller år. Det förtryckta motivet är vanligen blommor men kan variera. När korten riktas till barn är ballonger, nallar, dockor och andra leksaksmotiv vanligt förekommande. Vissa födelsedagskort är försedda med ett fack där avsändaren kan placera en sedel eller en lott som present till mottagaren. Oavsett om man skickar eller överlämnar ett födelsedagskort brukar man stoppa ned det i ett kuvert. Dels för att höja spänningen för mottagaren och dels för att eventuellt löst innehåll inte ska falla ut.

Det finns födelsedagskort med åldern förtryckt med siffror. Särskilt korten för de så kallade "jämna" födelseåren utmärker sig här. På födelsedagkort till personer som uppnår en högre ålder förekommer födelseårtal och texter där personens födelseår beskrivs genom en uppräkning av det årets mest kända händelser.

Man kan även göra egna födelsedagskort. Den hobbyn brukar kallas för kortmakeri. På Internet finns många gratistjänster där man kan skicka födelsedagskort eller andra kort via e-post. Ofta har man möjlighet att skriva en egen hälsning och kanske ladda upp en egen bild.

Det förekommer också liknande kort, så kallade gratulationskort, som är avsedda för andra bemärkelsedagar än födelsedagen, till exempel namnsdag eller nybliven förälder.