Första minnet

Från Wikipedia
Första minnet
Dikt
FörfattareErik Axel Karlfeldt
OriginalspråkSvenska
LandSverige
Utgivningsår1927

Första minnet är en dikt av Erik Axel Karlfeldt. Den ingår i diktsamlingen Hösthorn som publicerades 1927. Dikten betsår av fyra stycken à tre rader med sammanlagt 72 ord.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Erik Axel Karlfeldt var i slutet av sin livstid Sveriges största och mest erkända diktare. Karlfeldt brukade skriva mycket om naturen och sitt hem i Dalarna. En speciell figur som Karlfeldt skrev om var Fridolin. Ett av Karlfeldts mest kända verk är Fridolins visor som kom ut år 1898.

Språk och stil[redigera | redigera wikitext]

Berättarperspektivet är objektivt och görs i första person. Den som berättar historien vet inte vad de andra karaktärerna tänker och avslöjar inte vad den själv tänker, utan ser endast vad som sker och vad som finns i ett litet område runt alla karaktärer. Berättaren använder formen "vi" när den pratar om att gå in i det vita huset och "jag" när "någon" höll i personens hand, vilket visar att berättaren är med i huvudgruppen av karaktärer.

Dikten är uppdelad i två delar, på två olika platser. I den första delen befinner dem sig på en hal väg och i den andra delen är de på en begravning. Händelserna sker i en kronologisk ordning och dikten ger endast tillräckligt information så att man precis förstår vad som hänt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]