Filmnet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Filmnet
Lanserad 5 december 1984
september 2012
Nedlagd 1997
Ägare Multichoice
TV4-gruppen (2008-)
Land Sverige
Webbplats www.filmnet.se
En standard-dekoder från Filmnet.

Filmnet, i kommersiellt bruk även skrivet FilmNet, är namnet på TV4-Gruppens, C More och Bonniers onlinetjänst som erbjuder filmer och TV-serier via video on demand till en fast månadskostnad.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Filmnet är ursprungligen en filmkanal som startade sina kabel-TV-sändningar den 5 december 1984, och i Sverige 5 mars 1985. Kanalen ägdes i huvudsak av svenska Esselte och holländska ATN. Men senare även (via distributionsbolaget UIP) av de stora Hollywoodbolagen Paramount Pictures, Universal Pictures och Metro-Goldwyn-Mayer/United Artists. Kanalen var unik för sin tid. Amerikanska storfilmer blandat med europeiska visades dygnet runt med svensk text vilket inte var direkt vanligt på den tiden. Dygnet runt-sändningarna började år 1987.

År 1993 sålde Esselte kanalen till ett sydafrikanskt vilket medförde stor debatt om huruvida kanalen borde bojkottas av kabel-TV-leverantören Televerket Kabel-TV, detta på grund av den dåvarande sydafrikanska apartheidregimen, något som dock inte skedde. Kanalen bytte samma år namn till Filmnet+, och började även sända sport, musik och barnprogram (KTV). Vidare togs ett beslut av den dåvarande sydafrikanska ägarfamiljen att kanalen skulle sluta sända tv-programmet Night Club Special, vilket sände porrfilmer under onsdag och lördags nätterna.[1] Dock möttes så möttes beslutet med att kanalen tappade mängder av abonnenter, vilket fick ledningen att låta tv-programmet Night Club Special återta sin plats i tablån.[2]

År 1996 såldes Filmnet vidare till franska Canal+, varpå Filmnet-namnet upphörde att existera på den svenska marknaden. Varumärket Filmnet levde dock vidare i Grekland 1994, men bytte namn till Nova Cinema den 1 juni 2008[3].

I september 2012 återupplivade TV4-Gruppen, C More och Bonnier varumärket Filmnet. Nu som en online-gren av C More.[4] Till en början erbjöds tjänsten endast via webben, men rullade ut stöd för Ipad, Iphone- och Android-telefoner samt Android-läsplattor.[5] I september 2014 lade Filmnet till stöd för Chromecast i sina appar på Google Play och Itunes Store.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ tv-kanaler vi minns-Filmnet Läst 5 oktober 2014
  2. ^ Porren blir kvar i TV 4 – koncernen kluven Läst 5 oktober 2014
  3. ^ http://www.novacinema.gr/default.asp
  4. ^ Premiär för Filmnet - Eller C More Online som det kanske borde heta
  5. ^ Nu lanseras Filmnet - en ny tjänst för film- och tv-serier på nätet Läst 5 oktober 2014

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]