Friluftsmuseum

Från Wikipedia
Version från den 25 maj 2016 kl. 15.17 av Bulver (Diskussion | Bidrag) (utökat, mallat Vidare läsning)
Finngammelgården i Dalarna.
Museum Tiroler Bauernhöfe i Österrike.

Friluftsmuseum är en typ av museum som visar sina samlingar utomhus. Grundstommen i samlingarna utgörs oftast av historiska byggnader med interiör.

Den första större anläggningen i Skandinavien, på Bygdøy Kongsgård vid Oslo i Norge, öppnade 1881. Redan 1876 hade riksdagsmannen Alfred Bexell i Halland av kulturhistoriska bevarandeskäl inköpt ett s.k. sydgötiskt högloftshus byggt 1785, en halländsk ryggåsstuga, Bålastugan från Särdals Kulsegård i Harplinge. Stugan öppnades som museum redan 1879. Vid köpet var fäst villkoret att den tidigare ägaren endast fick behålla de gångkläder han hade på sig – allt annat (möbler, husgeråd, kläder osv) skulle lämnas kvar; i utbyte bygge Bexell en modern villa åt ägaren. I och med detta förvärv – nio år före Artur Hazelius – var Bexell den förste som i Sverige köpte och bevarade ett svenskt bondehem för museala ändamål. Stugan blev grunden till Varbergs museum.

År 1882 öppnade Sveriges största provinsmuseum, i Kulturhistoriska museet Kulturen i Lund. Artur Hazelius inspirerades efter ett besök i Bexells stuga och på det norska friluftmuseet att 1891 grunda Skansen i Stockholm, vilket kom att stå modell för senare friluftsmuseer i norra och östra Europa och så småningom i andra delar av världen. I Centraleuropa har ordet skansen kommit att användas i betydelsen ’friluftsmuseum’, till exempel i polskan. På tjeckiska, slovakiska och ungerska heter det skanzen.

I Sverige finns flest friluftsmuseer i världen, i förhållande till folkmängd. Det finns idag 27 större friluftsmuseer samt uppskattningsvis 1400 hembygdsgårdar som bedriver någon form av museal verksamhet.

Ett friluftsmuseum kan vara fristående eller del av ett större museum. De drivs i form av stiftelser, kommun- eller landstingsförvaltningar, föreningar eller aktiebolag. Det mest välbesökta friluftsmuseet är Skansen i Stockholm, med ca 1,4 miljoner besök per år. Fredriksdal i Helsingborg har drygt 200 000 besök per år, och Jamtli i Östersund cirka 180 000.

Se även

Källor

  • Det statliga betänkandet Kraftsamling! – museisamverkan ger resultat, SOU 2009:15

Vidare läsning

Externa länkar