Galtabäcksskeppet

Från Wikipedia
Replik av Galtabäcksskeppet, kallad Galten, i Varbergs hamn 2009.

Galtabäcksskeppet är ett arkeologiskt fynd som består av rester av ett vikingaskepp och gjordes 1928 i Galtabäck i Varberg. Platsen för fyndet ansluter till den så kallade Gamla Köpstad (troligen en föregångare till staden Varberg), där man har kunnat konstatera tidigmedeltida marknadsplatsverksamhet. Där återfanns i själva verket två fartyg, varav endast det ena utgrävdes och senare Kol-14 daterades till 1000-talets slut eller tidigt 1100-tal.

Replik

I början av 2000-talet byggdes en replik av Galtabäcksskeppet av den frivilliga organisationen Galtabäcksskeppets bygglag, med stöd av Länsmuseet Varberg. Skeppsbygget var också ett arbetsmarknadsprojekt i samarbete med Arbetsförmedlingen.

Den ek som blev fartygets kölstock fälldes vid Öströö säteri. Denna transporterades till industrilokaler vid Monark i Varberg. Resterande virke som behövdes för skeppsbygget hittades vid Rydal i Marks kommun, där man fällt 40 ekar avsedda att användas vid bygget av ostindiefararen Götheborg, men som blivit över och nu kom till användning. Ekarna sågades till plankor vid Melltorps såg. Skeppets mast och är tillverkade av gran.

Fartyget sjösattes den 28 maj 2007Getterön. Den fick stå på bottnen i två veckor så att träet svällde och båten blev tät. Därefter bogserades den till Getteröns småbåtshamn, där den riggades.

Repliken, som kallas Galten, är 14 meter lång och 4 meter bred. Segelytan är 70 kvadratmeter.

Externa länkar