Geologisk karta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Geologisk karta av Andorra

En geologisk karta är en tolkning av geologin inom ett område. Svenska geologiska kartor produceras av bland andra Sveriges geologiska undersökning. Det finns olika typer av geologiska och geovetenskapliga kartor. Det som är gemensamt för alla geologiska kartor är att de är mycket färggranna. Alla kartor har en legend där de individuella färgerna förklaras. Den äldsta bevarade geologiska kartan är Turin papyruskartan.

Berggrundsgeologisk karta[redigera | redigera wikitext]

Fältobservationer av den blottade berggrunden ligger till grund för den tolkning av berggrunden som en berggrundsgeologisk karta utgör. Genom att tolka utbredningen av de bergartsenheter som finns blottade kan man kartera ut de större geologiska dragen och dra olika bergartsgränser. Geologiska kartor kan också innehålla information om områdets tektoniska utveckling eller åldersrelationen mellan olika bergartsenheter. Olika färger på en berggrundsgeologisk karta innebär olika berggrundsenheter eller bergarter.

Jordartsgeologisk karta[redigera | redigera wikitext]

Svenska jordartskartor beskriver främst utbredningen av olika jordarter och andra lämningar efter den senaste inlandsisen, till exempel isräfflor.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]