Geopark

Från Wikipedia
Bovbjerg klint, en plats av geologiskt intresse i Geopark Vestjylland

Geopark är ett begrepp som utarbetades fram av Unesco 2001.[1] En geopark ska verka för att sprida kunskap om geologi och geologiska besöksmål genom att berätta samband mellan geologi, biologi, människor och kulturhistoria. Detta sker framför allt genom utvecklad turism och besöksnäring i området och genom att arbeta med aktiviteter mot barn och unga.[2]

År 2004 bildades det internationella nätverket Global Geopark Network och sedan 2015 är Geopark en del av Unescos utmärkelser under beteckningen Unesco Global Geopark.[3] År 2004 godkändes den första gruppen av 22 geoparker i Europa och i Kina, bland andra Natur- und Geopark Vulkaneifel i Tyskland och Copper Coast Geopark i Irland.

Unescos definition på geopark är:[1]

UNESCO Global Geoparks are single, unified geographical areas where sites and landscapes of international geological significance are managed with a holistic concept of protection, education and sustainable development.

För att bli upptagen på Unescos lista över geoparker behöver platsen uppfylla ett antal kriterier och godkännas av Unesco Global Geoparks Secretariat.[4]

Sedan starten har 169 platser i 44 länder blivit upptagna på listan över Unesco Global Geoparks.[1] De tidigaste upptagna i länder i Norden är Gea Norvegica Geopark i Norge 2006, Magma Geopark i Norge 2010, Rokua nationalpark i Finland 2010, Katla geopark i Island 2012 och Geopark Odsherred i Danmark 2014.

Geoparker i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2022 finns en Unesco Global Geopark i Sverige, nämligen Platåbergens Geopark i Västergötland.[5][6]

Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) har därutöver inrättat institutionen "Svensk Geopark" efter liknande kriterier och upplägg som Unesco Global Geopark, med den skillnaden att en nationell geopark inte behöver innefatta geologiska inslag av internationell betydelse. En Svensk Geopark godkänns av SGU efter ett en ansökning på ett liknande sätt som Unesco-förfarandet.

I Sverige finns två nationella geoparker: Geopark Siljan (2019) och Geopark Indalsälven (2022). Det pågår också ett projekt sedan 2018 för att inrätta Geopark Skåne.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]