Gore-Tex

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Goretex)
Hoppa till: navigering, sök
Goretex schema-en.png

Gore-Tex är ett vattenavvisande och luftgenomsläppligt textilt membran och ett registrerat varumärke som ägs av W. L. Gore and Associates. Gore-Tex består av expanderad polytetrafluoreten (PTFE, i denna form kallad ePTFE), en fluorplast också känt som teflon, samt av andra fluorplaster. Gore-Tex-membranet har mikroskopiskt små porer – 20 000 gånger mindre än en vattendroppe – mellan fibrerna. Porerna är däremot tillräckligt stora för att släppa igenom vattenmolekyler, det vill säga vattenånga. På så vis blir membranet helt vattentätt, men släpper igenom fukt – vattenånga. Gore-Tex-membranet lamineras mot ett yttertyg som passar det tänkta användningsområdet. Tyget behandlas så att vattendroppar ska ”pärla” sig och rulla av ytan på plagget. Gore-Tex används ofta till skor och andra klädesplagg för att släppa ut svett och släppa in och ut luft.

Den kommersiella produktionen inleddes 1976. Materialet uppfanns av Wilbert L. Gore, Rowena Taylor, och Gores son Robert W. Gore och namnet kommer från familjen Gores efternamn. Endast ett begränsat antal specialiserade plaggtillverkare har licens att använda Gore-Tex-material i enlighet med Gore-Tex kvalitetsstandarder.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Gore-Tex lanserades som regnkläder som andas, på svenska konsumentmarknaden blev de vanliga i början av 80-talet. Det stora genomslaget kom dock troligen i och med att friluftsfolk och klättrare upptäckte materialets fördelar vintertid. Vindtäthet, motståndskraften mot fukt och vintertid mot obehaglig isbildning gjorde att andra material (som tätvävd långfibrig bomull ) snart övergavs för Gore-Tex-material. På 80-talet gick det att köpa väven på metervara. Klättrare och andra avancerade friluftsmänniskor sydde egna byxor, jackor, överdragshandskar och sovsäcksfodral väl medvetna om begränsningarna då man som amatör inte kunde täta sömmarna. Det man uppnådde var just vindtäthet och hinder för isbildning. När okunniga började hantera materialet, med orealistiska förväntningar, upphörde Gore-Tex med den fria användningen.

Idag finns Gore-Tex med en bredd av olika vävar för skilda applikationer (töjbart, lätt vindtätt, prasselfritt, lättpackat, extremt vind- och vattentåligt, slitstarkt).

Miljöpåverkan[redigera | redigera wikitext]

Naturskyddsföreningen har uppmärksammat att Gore-Tex utgör en miljöfara, då på grund av dess innehåll av fluorerade kolväten.[1] Denna typ av miljögift är svårnedbrytbar, giftig och lagras i fettet hos levande varelser.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Gift i kläder”. Sveriges Natur. Naturskyddsföreningen. 2006. http://sn.snf.se/artikel.cfm?CFID=22735&CFTOKEN=36175205&id=809.