Naturskyddsföreningen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Naturskyddsföreningen
Typ Ideell partipolitiskt obunden förening
Grundad 1909
Medlemsantal 203 000
Styrelse
Ordförande Mikael Karlsson
Kassör Bo Jönson (skattmästare)
Ledamöter Linda Birkedal, Lena Eriksson, Per Hansson, Pär Holmgren, Pia Lindeskog, Michael Teilus, Hanna Wetterstrand, Jenny Luukkonen (Fältbiologernas representant), Anna Hemlin (personalrepresentant)
Övriga nyckelpersoner
General­sekreterare Svante Axelsson
http://www.naturskyddsföreningen.se

Naturskyddsföreningen eller SNF (efter det tidigare namnet Svenska Naturskyddsföreningen) är en förening i Sverige som arbetar med natur- och miljöfrågor. Föreningen är uppdelad i 24 länsförbund och 275 kommunkretsar,[1] totalt har föreningen ungefär 203 000 medlemmar.[2]

Föreningen bildades 1909 av ett antal professorer och andra naturintresserade.[3] En av grundarna var botanikern Rutger Sernander, som hade en ledande ställning i föreningen fram till sin död 1944. Författaren Sten Selander var under många år föreningens ordförande. Föreningens nuvarande ordförande Mikael Karlsson har innehaft posten sedan 2002.

Under den första perioden sysslade man främst med att skydda olika naturområden samt hotade arter. I takt med att nya miljöproblem fått uppmärksamhet har verksamheten förändrats. Naturskyddsföreningen var med och drev fram stora delar av den moderna miljölagstiftningen, och att myndigheter som Naturvårdsverket bildades.[källa behövs]

Idag arbetar Naturskyddsföreningen med att stärka naturkänslan och kärleken till naturen parallellt med politisk påverkan och en bred internationell verksamhet.[1] Föreningen samarbetar med andra miljöorganisationer inom EU, men har också partnersamverkan med miljöorganisationer i öst och syd med stöd från Sida.[källa behövs]

Konsumentmakt för att påverka producenter och handel att ta ett större miljöansvar, är en viktig del i verksamheten. Organisationen ligger bland annat bakom Miljövänliga Veckan som varje år anordnas vecka 40 och den självständiga miljömärkningen Bra Miljöval samt Naturens Bästa.[källa behövs]

Naturskyddsföreningens symbol är en pilgrimsfalk, en av de arter som påverkats starkt av gifter och som föreningen medverkat till att rädda i Sverige[källa behövs] genom bland annat boövervakning och avelsverksamhet. Fältbiologerna, som är en fristående ungdomsorganisation till Naturskyddsföreningen, bildades 1947.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Ideell förening med kraft att förändra”. Naturskyddsföreningen. 2009-09-02. http://www.naturskyddsforeningen.se/om-oss/sa-arbetar-vi/. Läst 14 februari 2010. 
  2. ^ ”Om oss”. Naturskyddsföreningen. 2009-04-27. http://www.naturskyddsforeningen.se/om/foreningen. Läst 14 februari 2010. 
  3. ^ ”Nu firar vi 100 år hela året”. Naturskyddsföreningen. 2009-06-10. http://www.naturskyddsforeningen.se/om-oss/sa-arbetar-vi/100-arsjubileum/. Läst 14 februari 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]