Hoppa till innehållet

Vasaloppet 45

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Halvvasan)
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Vasaloppet 45
Upploppssträckan i Mora.
Sport(er)Längdskidåkning
PlatsDalarna, Sverige Sverige
TidpunktFebruari-mars
År1997- (herrar och damer)
Geografisk omfattningHela världen

Vasaloppet 45 (tidigare Halvvasan) är ett längdskidlopp. Det är 45 kilometer långt, halva sträckan av Vasaloppet, och går från starten i Oxberg till Mora. Loppet genomfördes för första gången 1997.[1] Det är individuell start som i Öppet Spår med tidtagning men utan någon placering. För att få delta måste man vara 17 år och loppet ingår i Klassikerhalvan och Vasaloppsveckan.

Vasaloppet 45 hade premiär 1997, och hette de två första åren "45:man".[2] Namnet syftade till kilometerantalet samt att endast män fick delta. Senare beslutades att även kvinnor skulle få åka loppet varpå namnet ändrades till 45:an och år 1999 till halvvasan.[3] Den 22 oktober 2019 fick loppet sitt nuvarande namn.

Spåret

Loppet startar i Oxberg, där också Tjejvasan, Vasaloppet 30 och Skejtvasan har sin start. Eftersom det är 3 mil mellan Oxberg och Mora så går spåret först västerut runt Oxbergssjön mot Evertsberg för att sedan ansluta till Vasaloppsspåret vid vägundergången i Vasslan. Under de första åren gick starten i Evertsberg.

Kontrollerna

Vid kontrollerna serveras blåbärssoppa, sportdryck och bröd.

Källor

Externa länkar