Hedengrens bokhandel

Hedengrens skyltfönster under bokrean 2009
Interiörbild från den internationella avdelningen i den undre våningen i Hedengrens bokhandel.

Hedengrens Bokhandel är en bokhandel grundad 1897, belägen i Sturegallerian vid Stureplan 4 i Stockholm. Bokhandeln tillhandahåller omkring 45 000 titlar i butik på nio olika språk. Idag är bokhandeln ett litet företag med 11 anställda och är numera en internationell bokhandel.[1]

Historik

Hedengrens bokhandel låg i nuvarande Restaurang Sturehofs lokaler från 1897-1935.

Från 1878 innehade den driftige bokhandlaren Isak Mauritz Göthe (1851–1918) en egen bok- och pappershandel på Drottninggatan i Stockholm. Han var ägare till en huvudbutik på Drottninggatan och som utbyggdes med flera filialer på Dalarö och i Trosa.

År 1897 öppnade filialen vid Stureplan. Läget vid Stureplan var ett bra affärsläge, där olika spårvagnar möttes, och det var nära till Kungliga biblioteket. På bara ett par kvarters avstånd låg distributionsföretaget Seelig & Co. Göthes filial var inte bara bokhandel, utan också pappershandel. Ända fram till 1960-talet förblev det en bok- och pappershandel, men då förändrades det. Med hjälp av stora rabatter övertog de allt större kunderna nystartade källarföretag. Hedengrens blev enbart bokhandel först efter att den nya pocketbokvågen krävde plats i butiken.

År 1918 övertog en av de anställda hos Göthes, Hjalmar Hedengren (1886-1937), bokhandeln på Stureplan. Han gav bokhandeln dess nuvarande namn. Affären gick bra. Hans många uppdrag som revisor tyder på att han måste ha haft ett gott ekonomiskt sinne. Hans kunnighet och vänliga sinnelag påtalas också i eftermälen i branschtidningarna. Då låg bokhandeln i nuvarande Restaurang Sturehofs lokaler, där den låg fram till 1935 då den flyttades den till andra sidan av samma hus. Ingången till affären låg med gaveln åt gatan och var belägen mellan skyltfönsterna, som var stora och släppte in ljus i lokalen. Hjalmar Hedengren drev butiken i 10 års tid tillsammans med sin hustru Elsa Edin (född 1889). Hjalmar Hedengren avled 1937 och efter makens död sålde hon affären 1938 till Gunnar Stålfors. Elsa Hedengren stannade kvar som anställd till 1959, då hon var 70 år.

Gunnar Stålfors utvidgade butiken och i gatuplanet närmast gatan fanns svenska bokavdelningen, sedan pappersavdelningen och längst in den utländska avdelningen med böcker på engelska, tyska och franska.

På 1960- och 1970-talen låg utländska avdelningen en trappa upp. Bokhandeln låg i gatuplanet och därunder låg källaren med både lager och gamla böcker i travar. Då Bonniers Förlag hade ekonomiska problem 1972 avskedades personal och deras boklådor såldes. Butikerna erbjöds till anställda förlagsrepresentanter på fördelaktiga villkor. En av dem var bokhandlare Gunnar Kumlin (död 1985). Under många år i förlagets tjänst reste han runt i Sverige och besökte Hedengrens bokhandel. Gunnar Kumlin hade samma inställning som Gunnar Stålfors till hur en bokhandel skulle drivas. Gunnar Kumlin drev bokhandeln i 13 år. Några av Hedengrens konkurrenter i bokhandelsbranschen kring Stureplan var Sandbergs bokhandel, som låg runt hörnet vid Humlegårdsgatan, Nordiska BokhandelnKungsgatan några kvarter upp från Stureplan och Biblioteksbokhandeln, som låg några kvarter in på Biblioteksgatan samt Fritzes kungliga hovbokhandel.

På 1970-talet hade Sverige nyligen blivit av med de fasta priserna på böcker och alla förväntade sig att även Hedengrens skulle följa trenden. Bokförlagen trodde på en nyetablering av nya boklådor. Men utvecklingen tog en annan väg och till slut fanns bara Hedengrens kvar kring Stureplan.

Då en ombyggnad av Hedengrens bokhandel genomfördes i slutet av 1980-talet, då Stureplan skulle återfå rollen av samlingsplats och knutpunkt, tillbringade bokhandeln i tidigare Nordiska Bokhandelns lokaler på Kungsgatan under ombyggnadstiden. Den nya Sturegallerian invigdes den 15 mars 1989. Efter invigningen i Sturegallerian ökade den utländska bokavdelningens försäljning. Den 5 mars 1997, då Hedengrens bokhandel fyllde 100 år, utnämnde tidningen Expressen Hedengrens till Sveriges bästa bokhandel alla kategorier.[2]

Källor

  1. ^ Dagens Nyheter 2015-06-18, Anrika bokhandeln Hedengrens på fallrepet.
  2. ^ Hedengrens - 100 år på Stureplan, Bengt Bergh, Stockholm 1997.
  • Hedengrens - 100 år på Stureplan, Bengt Bergh, Stockholm 1997.

Litteratur

  • Hedengrens - 100 år på Stureplan, Bengt Bergh, Stockholm 1997.

Externa länkar

Mall:Företagsstub-Sverige