Hi-Toro

Från Wikipedia

Hi-Toro är ett amerikanskt företag grundat 1982 av Jay Miner, Larry Kaplan och Bert Braddock. Vid denna tidpunkt var Bert Braddock chef för företaget Xymos där Jay Miner var anställd. Bert Bradock hittade investerare som var villiga att satsa riskkapital på det nya företaget som började med att tillverka kringutrustning till Atari 2600.

Larry Kaplan som tidigare arbetat för Atari, för att sedan hoppa över till Activision hade efter en tid även hunnit att tröttna på Hi-Toro och lämnade nu även detta. Det blev en chans för Jay Miner, som tidigare hade utvecklat kretsar åt Atari, att styra in verksamheten i en annan riktning.

Amiga Inc.[redigera | redigera wikitext]

Företaget fick efter en tid problem med finanserna och sökte därför upp de ursprungliga investerarna igen. De visade sig vara villiga av att fortsätta projektet och därefter ändrades företagets namn till Amiga Inc..

Nu var avsikten med företaget ändrat till att i första hand utveckla hårdvara till nästa generation av datorer och TV-spel. Projektet var avsett att genomföras utan att väcka konkurrenternas nyfikenhet och pågick därför under största möjliga hemlighet. För att undvika konkurrenternas nyfikenhet behölls den tidigare verksamheten avsiktligt som rökridå.

Företaget hade således en officiell utveckling och en för allmänheten dold verksamhet. Den officiella delen utvecklade bland annat en spelkontroll kallad "Joyboard", där man skulle stå på en platta och för att styra till exempel ett skidspel.

Den andra delen av företaget utvecklade under kodnamnet Lorraine det som med tiden skulle bli grunden i kommande Amiga-datorer. Övriga i gruppen var bland annat Carl Sassenrath, som skrev grunden i AmigaOS kallad EXEC, Robert J. Mical, skaparen av Amigans användargränssnitt (Intuition) som tillsammans med Dale Luck bland annat skrev "Boing"-demot (den nu mer kända Amigasymbolen, den röd-vita bollen).

Atari[redigera | redigera wikitext]

Pengarna tog snart slut igen och företaget fick låna pengar av Atari med löfte om att rättigheterna till hårdvaran skulle tillfalla Atari om pengarna inte återbetalades i tid.

Jack Tramiel (grundare av företaget Commodore) letade efter möjligheter att starta ett nytt företag efter att ha kommit på kant med Irving Gould. Jack Tramiel satsade sina tillgångar på att ta kontroll över Atari i hopp om att även Amiga Inc. skulle falla i hans ägo.

Commodore[redigera | redigera wikitext]

Företaget Commodore, numera under ledning av Irving Gould, letade efter en potentiell ersättare till sin framgångsrika hemdator Commodore 64, och köpte därför Amiga Inc. och betalade även deras skuld till Atari vilket lämnade Jack Tramiel utan möjlighet att använda sig av den teknik som utvecklats av Amiga Inc.

Amiga Inc. uppgick nu i Commodore under namnet Commodore-Amiga. De flesta av grundarna hoppade snabbt av företaget, men flera fortsatte att arbeta som konsulter åt Commodore i flera år framöver.