Hoppa till innehållet

Hipparch

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Hipparch eller hippark (grekiska hipparchos, av hippos, häst, och stammen arch-, som återfinns i archein, härska) kallades i åtskilliga forngrekiska stater högste befälhavaren för kavalleriet, I Aten valdes årligen två hipparker, vilka det ålåg att såväl organisera och inöva som i krig anföra den till ungefär 1 000 man uppgående ryttarskaran. Under dem kommenderade tio fylarker, eller skvadronschefer. Själva subordinerade de under strategerna, eller befälhavarna över krigsmakten i dess helhet.

Hipparkernas ämbete, hipparki (grekiska hipparchia) var ett av de mest maktpåliggande i staten. Om dem åliggande skyldigheter och förrättningar handlar en under Xenofons namn utgiven skrift med titeln Hipparchikos. Även i Beotien förekom hipparker såsom ett högre krigsbefäl. I de etoliska och achaiska förbunden var hipparken överbefälhavarens eller strategens närmaste man, ett förhållande, som starkt påminner om romarnas magister equitum.

Se även

Källor