Huset Silfvercronas gåta

Från Wikipedia
Huset Silfvercronas gåta
OriginaltitelHuset Silfvercronas gåta
GenreÄventyr
Skapad avGunila Ambjörnsson
MedverkandeMeta Velander
Tomas Bolme
Stig Engström
Anders Linder
Per Dyme
Birgitta Sundberg
med flera
MusikAnders Linder
Batte Sahlin
Anna Roll
Clas Persson
Antal avsnitt6
Längd (per avsnitt)ca 30 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSVT
Sändning
OriginalkanalSVT1
Originalvisning1974
Externa länkar
IMDb SFDb

Huset Silfvercronas gåta är en svensk TV-serie från 1974, regisserad av Gunila Ambjörnsson med Tomas Bolme, Meta Velander och Stig Engström med flera. Berättelsen, som är inspirerad av Edith Nesbits ungdomsbok Huset Ardens gåta (vilken i första avsnittet omnämns av huvudpersonerna Lisa och Lasse) är inspelad vid Penningby slott.

Serien är en av titlarna i boken Tusen svenska klassiker (2009).[1]

Handling

Lasses pappa äger ett gammalt slott han ärvt. I slottet bor tant Hedvig som känner till sagan om skatten och berättar en del för Lasse och Lisa, men en del får de ta reda på själva. På 1400-talet skapade slottsherren en förmögenhet, som gömdes bort i en kista. Byggnaden har farliga gamla delar som Lasse och Lisa besöker utan tillåtelse, och de hittar till ett rum med en spegel och klockor. Lasse, som tror på att åka tillbaka i tiden, försöker och lyckas färdas till 1400-talet. Lisa följer efter honom. De reser till olika tider i sex avsnitt. Skatten som de söker kommer att hittas, men förloras. Under sina tidsresor får barnen träffa Gustav Vasa, och upproriska bönder, så väl som olika adliga herrar, som Erik Gustav Silfvercrona, Karl Gustav Silfvercrona och Magnus Bengtsson Silfvercrona. De får höra talas om arbetaruppror och upprorsmän i olika tider.

Avsnitt

  1. Vem är egentligen denna tant Hedvig? (1974-01-05)
  2. Fånge i det förflutna (1974-01-12)
  3. Vem varnar Nils Dacke? (1974-01-19)
  4. Det brinner i knutarna (1974-01-26)
  5. Torsdagsnatt vid fullmåne (1974-02-02)
  6. Sök i framtiden (1974-02-09)

Rollista (urval)

Meta Velander, Tomas Bolme, Stig Engström och Batte Sahlin spelar flera roller i Huset Silfercronas gåta.

Handlingen som en beskrivning av klasskampen

Handlingen kan ses som en saga, men är i själva verket en beskrivning av klasskampen. Skatten är producerad av folket men ägs från början av släkten Silfvercrona. Det är även folket som har byggt slottet. Detta visar kampen mellan arbetare och adel. Det finns även en kamp mellan adel och borgare. Silfvercrona har ständiga problem med finanserna och står i skuld till handlare från Lübeck, brukspatroner och liknande. I samband med franska revolutionen övergår ägandet av slottet till brukspatron Birgersson, som är Lasses anfader. Det åskådliggör övergången från adelsvälde till borgarvälde.

Klasskampen lever vidare till modern tid. Lasses pappa är direktör och representerar borgarklassen. Hans anställde, konsulten Silver, är släkting till Silfvercrona, och uppenbarligen en representant för adeln, eftersom samme skådespelare även spelar de olika Silfvercronorna genom historien.

I det sista avsnittet är följande klasser representerade: Svarte Ryttaren = Silver (adeln), Lasses pappa (borgaren) samt taxichauffören tillika trädgårdsarbetaren Persson, som även arbetar deltid i slottets trädgård. Att skatten ligger begravd vid kyrkogården kan ses som en tanke.

Upplösningen av historien är att Lasse hittar skattkistan (eftersom det är borgarklassens tid),men då förklarar Silver att den faktiskt tillhör honom, eftersom han är en Silfvercrona: "Mina förfäder byggde detta slottet. Min släkt har tagit hand om allt detta så länge man kan minnas." Lasses pappa accepterar inte detta anspråk, Lasse och Lisa försvarar dock folket. Till slut kommer Tant Hedvig som säger "Skatten är uppbyggd av människor. Vems är då skatten?" I den stunden rasar gamla delen av slottet. På morgonen återkommer alla (utom Hedvig) till platsen. Silfvercrona och Birgersson har blivit vänner. Skatten är dock försvunnen och dörren till det förflutna förstördes vid raset.

Berättelsen slutar med att Tant Hedvig ger barnen en gammal nyckel (nyckeln till historien), uppmanar dem att söka efter skatten i framtiden och säger "och kom ihåg: det är ni som gör historien för dem som kommer efter!". Slottet överlämnas till kommunen och en folkhögskola inrättas där. Persson blir lärare i mekanik och teknisk skötsel. Lisa blir elev.

Källor

Fotnoter

  1. ^ Gradvall et al 2009, #405

Tryckta källor

Externa länkar