Hyperlexi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Hyperlexi är en ovanlig förmåga där ordigenkänning sträcker sig långt över förväntade nivåer av skicklighet. Hyperlektiska barn kännetecknas av att ha genomsnittlig till hög IQ och en läsförmåga över förväntan med tanke på deras ålder och IQ. Dock har somliga hyperlektiker svårigheter med att förstå talat språk. De flesta eller kanske alla barn med hyperlexi har en autismspektrumstörning. 5-10% av autistiska personer beräknas ha hyperlexi.

Hyperlektiska barn är vanligen fascinerade av bokstäver eller siffror. De är extremt bra på att avkoda språk och blir därmed ofta väldigt tidiga läsare. Vissa hyperlektiska barn lär sig stava långa ord (såsom elefant) innan de fyllt två år, och lär sig läsa hela meningar innan de fyllt tre. En fMRI-studie av ett enda barn visade att hyperlexi kan vara den neurologiska motsatsen till dyslexi. Dyslektiska barn har ofta dålig ordavkodningsförmåga men genomsnittlig eller mer än genomsnittlig läsförståelse, medan hyperlektiska barn har överlägsen ordavkodningsförmåga men ofta dålig läsförståelse.

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

Trots hyperlektiska barns brådmogna läsförmåga, kan de kämpa med att kommunicera. Som regel har barn med hyperlexi en brådmogen läsförmåga men lär sig tala endast genom utantillärande och intensiv repetition, och kan ha problem med att lära sig och förstå språkets regler från exempel, försök och misstag, vilket kan leda till sociala problem. Deras språk kan utvecklas med ekolali, att ofta repetera ord och meningar. För det mesta har barnet jämförelsevis ovanligt stort ordförråd och kan identifiera många föremål och bilder, men kan inte sätta sina språkkunskaper till god användning. Spontant språk är bristande, och deras jordnära tal är försenat. Hyperlektiska barn krånglar ofta med frågorna Vem?, Vad?, Var?, Varför? och Hur?. I åldrarna fyra och fem gör många barn stora framsteg i att kommunicera.

De sociala färdigheterna hos ett barn med hyperlexi släpar otroligt efter. Hyperlektiska barn visar ofta stort ointresse av att leka med andra barn och jämnåriga.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia