Informatik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om vetenskapen informatik. För den amerikanska musikgruppen, se Informatik (band).

Informatik (även informationssystem) är det vetenskapliga studiet av information och dess behandling i kodad form[1] samt dess presentation. Ämnet studerar hur interaktion sker mellan naturliga och artificiella system vilka lagrar, bearbetar och förmedlar information. Eftersom information behandlas av såväl datorer, individer och organisationer har informatik även kognitiva och sociala aspekter.

Skandinavien[redigera | redigera wikitext]

I Skandinavien är informatik (liksom systemvetenskap) ett samhällsvetenskapligt och tvärvetenskapligt ämne, till skillnad från de mer logisk-matematiskt inriktade ämnen datavetenskap (datalogi), datateknik och informationsteknologi. De två senare ämnena bygger ofta på ingenjörsvetenskaplig grund. På engelska betecknas den skandinaviska varianten av informatik ibland social informatics.

Informatikämnet vid svenska universitet och högskolor är ofta värd för utbildningar inom systemvetenskap, som historiskt har sin grund i automatisk databehandling (ADB), det vill säga inriktade mot administrativ databehandling snarare än tekniska tillämpningar, ofta med tillämpning på stora organisationer, myndigheter, banker och handel. 2010 inrättades SISA (Svenska informationssystemakademin) som en nationell förening med syfte att tillvarata informatikämnets intressen.[2] Ordet informatik har funnits i svenska språket sedan 1969 och kommer från engelska informatics.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedins ordbok. Språkdata, Göteborg, och bokförlaget Bra böcker AB. 1996. ISBN 91-7119-968-3 
  2. ^ Svenska informationssystemakademin, hemsida