Informationsfrihet

Från Wikipedia
Version från den 15 juni 2015 kl. 21.17 av Fluffbot (Diskussion | Bidrag) (Datumstämplar mall Mall:Kb)

Informationsfrihet hänvisar till skyddet av rätten till yttrandefrihet med avseende på Internet och IT[källa behövs] (se även digitala rättigheter). Informationsfrihet kan också beröra censuren i ett informationsteknologiskt sammanhang, det vill säga möjligheten att komma åt innehållet på webbplatser utan censur eller begränsningar.

Informationsfrihet är en utvidgning av yttrandefriheten, en grundläggande mänsklig rättighet som erkänns i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, som idag mer allmänt förstås som yttrandefrihet i vilket medium som helst, vare sig muntligt, skriftligt, genom Internet eller genom konstnärliga former. Detta innebär att skyddet av yttrandefriheten som en rättighet omfattar inte bara innehållet, utan också uttrycksmedlen.[1] Informationsfrihet kan också hänvisa till rätten till ett privatliv i samband med Internet och IT. I likhet med rätten till yttrandefrihet är rätten till integritet en erkänd mänsklig rättighet och informationsfriheten fungerar som en utvidgning av denna rätt.[2]


Källor

  1. ^ Andrew Puddephatt, Freedom of Expression, The essentials of Human Rights, Hodder Arnold, 2005, pg.128 (engelska)
  2. ^ Protecting Free Expression Online with Freenet - Internet Computing, IEEE (engelska)


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Freedom of information, 25 januari 2009.