Webbplats

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En webbplats (även sajt, webbsajt med flera, eng: website) är en sammanhängande samling av texter, dokument, bilder och multimedia som lagras på en webbserver, och som är nåbar över webben (det vill säga, genom kommunikation över Internet med protokollet HTTP).

För att besöka en webbplats används en webbläsare där webbplatsens adress, dess URL, anges. Olika bitar information – webbsidor, bilder etcetera – hämtas från webbplatsen när besökaren önskar se dem. Hyperlänkar gör att vissa ord kan leda vidare till andra sidor och kan även leda till information på andra webbplatser. För att kunna göra en webbplats tillgänglig för andra behövs en webbserver (ofta hyrs plats på ett webbhotell). Man brukar komma åt en webbplats genom IP-adress men man brukar oftast använda ett Domännamn [1]. Webbplatsen byggs främst upp genom programmering där grunden består av HTML följt av Cascading Style Sheets och Javascript [1]. Det finns företag som utvecklar webbplatser åt andra företag eller privatpersoner, så kallade webbyråer.

Ordet hemsida[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Hemsida

Ordet hemsida, som ibland används synonymt med webbplats, i synnerhet en personlig webbplats, kan även ha andra betydelser. På grund av detta rekommenderar Svenska datatermgruppen att man undviker ordet till förmån för mer precisa ord som ”webbplats”, ”webbsida”, ”ingångssida” och ”startsida” i de olika betydelserna.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] http://hurgorman.se/hemsida
  2. ^ ”Ordet hemsida”. Svenska datatermgruppen. http://www.datatermgruppen.se/visning.html?obj=a90. Läst 14 mars 2015. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]