Isstorm

Från Wikipedia
Isstormar kan hindra vägtrafiken och göra skada på infrastruktur. Bilden visar nedtyngda kraft- och teleledningar efter en svår isstorm.
Nedfallna ledningar och avbrutna träd blockerar en väg i North Greenbush i New York under isstormen i december 2008 som drabbade New England och övre delen av staten New York

En isstorm är ett omfattande vintertida oväder med underkylt eller frysande regn. Det kan orsaka svår halka och omfattande skador på infrastruktur. Isstormar drabbar bland annat Nordamerika ibland.[1] Senaste dokumenterade isstormen i Sverige inträffade år 1921.

Underkylt eller frysande regn fryser till is då det når marken och andra ytor. Allt täcks med tung, blank is. Istäckta vägar blir mycket hala och farliga (blixthalka), då fordon av alla slag halkar och slirar. Fotgängare riskerar att halka och bli påkörda av halkande fordon. Fordon kan täckas av en isskorpa, som gör att de inte går att öppna, starta och köra. Stolpar, master, kablar, träd, broar och byggnader som tyngs av isskorpan kan falla och orsaka skador, blockera framkomligheten eller orsaka avbrott i strömförsörjning och telekommunikationer. Alla sådana skador kan också vara svåra att reparera då framkomligheten är begränsad.

Isstormar har av Krisberedskapsmyndigheten[2] och Totalförsvarets forskningsinstitut[3] framhållits som en risk, som svenska samhället bör planera för.

En isstorm är temat i romanen The Ice Storm (1994) av Rick Moody och den därpå baserade spelfilmen med samma namn (1997) av Ang Lee.

Större isstormar

Den senaste dokumenterade isstormen i Sverige inträffade 23 oktober 1921 och drabbade hela sydvästra Sverige. En tidningssida från tillfället återges i broschyrerna från KBM[2].

Den 5 till 10 januari 1998 drabbades flera storstäder i sydöstra Kanada av en isstorm, som var den värsta i landets historia.[4][5]

Hänvisningar

  1. ^ SMHI: Underkylt regn Läst: 2 juni 2011.
  2. ^ [a b] Krisberedskap - så funkar det, en serie broschyrer från Krisberedskapsmyndigheten, fritt tillgänglig på nätet[död länk] (PDF)
  3. ^ Telekommunikationernas sårbarhet och risker för samhället, rapport från FOI, april 2004, fritt tillgänglig på nätet[död länk] (PDF)
  4. ^ Isstormen i östra Kanada januari 1998 (KAMEDO 74), rapport från Socialstyrelsen, 67 sidor, 9 mars 2000, ISBN 91-7201-468-7, fritt tillgänglig på nätet
  5. ^ Isstormen i Kanada, rapport från FOI, 101 sidor, maj 2001, fritt tillgänglig på nätet[död länk] (PDF)

Se även