Kärcher

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Högtryckstvätt med T-Racer

Kärcher, (Alfred Kärcher GmbH & Co. KG), är en tysk tillverkare av rengöringsapparater och komplett rengöringsutrustning. Kärcher har sitt huvudkontor i Winnenden i Baden-Württemberg och har egna dotterbolag i 66 länder världen över. I företaget arbetar 10900 anställda i slutet av 2013.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Kärcher grundades 1935 av Alfred Kärcher. 1939 flyttade man företaget från Stuttgart till Winnenden där man varit kvar sedan dess. 1950 lanserade Kärcher högtryckstvätten som en innovation och har sedan dess varit ledande på området. Till Europa kom högtryckstvättarna via de amerikanska trupperna som var stationerade i Västtyskland efter 1945. Alfred Kärcher gavs i uppdrag att underhålla och reparera de amerikanska maskinerna. Utifrån dessa högtryckstvättar utvecklade Kärcher en egen variant med förbättringar, bland annat förbättrat tryck, en variant vars konstruktion än idag är gällande.[1]

Den gula färgen på företagets produkter har blivit dess signum och en stark del av varumärket. Från och med 2013 är alla Kärchers produkter avsedda för yrkesmässig användning gråa eller antracit.

I det tyska språket har företagsnamnet bildat verbet kärchern, med betydelsen att använda en högtrycksspruta (för att göra rent); i det franska språket har le kärcher blivit ett substantiv för högtrycksspruta.

Sortiment[redigera | redigera wikitext]

Förutom högtryckstvättar tillverkar och säljer Kärcher idag ett omfattande sortiment av rengöringsutrustning, bland annat grovdammsugare, trädgårdspumpar, fönstertvättar, ångtvättar, skurmaskiner, sopmaskiner, och industridammsugare - både för konsument och för proffs. Kärcher säljer även ett stort antal gör-det-själv biltvättanläggningar samt borsttvättanläggningar för person- och lastbilar.

Etablering i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Det svenska dotterbolaget Kärcher AB etablerades 1975 i Hjo, och då introducerades högtryckstvättarna på den svenska marknaden. 1986 flyttade Kärcher till Göteborg där det i dag arbetar cirka 75 personer med uppgift att marknadsföra och distribuera varumärket Kärcher och produkterna i Kärchers sortiment. Företaget förser c:a 2000 återförsäljare och 60 auktoriserade serviceverkstäder med varor. Den svenska verksamheten omfattar sedan 2011 även utveckling av redskapbärare för efter köp av Belos.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

I Sverige ökade Kärchers igenkänning när företaget var huvudsponsor för basketlaget Högsbo från Göteborg. Laget antog namnet Kärcher och vann SM-guld som bästa resultat. Kärchers sponsring i Sverige omfattar främst ungdomsaktivitet och insatser för barn. Internationellt rengör Kärcher varje år ett känt landmärke någonstans i världen t.ex. Mount Rushmore och delar av Vatikanstaten. I Sverige har Kärcher bidragit till att rengöra Pater Noster fyr.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.kaercher.de/de/unternehmen/Geschichte.htm

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]