Kärsön

Version från den 26 juni 2017 kl. 01.31 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.4beta3))

Ej att förväxla med Kärsön vid Långtarmen i samma kommun.
Kärsön och Nockebybron sedd från Nockeby.

Kärsön är en ö i Mälaren som ligger mellan Nockeby i Bromma och Lovön och ligger i Lovö socken i Ekerö kommun. Över Kärsön leder Nockebybron fram till Drottningholmsbron vilken går över sundet till Drottningholm på Lovön. Ön är ungefär tre kilometer lång och 1,5 kilometer bred. Sedan år 2014 är Kärsön naturreservat tillsammans med Lovön och Fågelön.

Kärsön vid Nockebybron

Brostugans entrésida, 2010.
Huvudartikel: Brostugan, Kärsön

Intill Nockebybron på Kärsön finns Brostugan från 1700-talet som tjänstgjorde på sin gamla plats fram till 1931 som bostad åt brovakten, vars uppgift var att öppna bron och ta upp broavgiften av de passerande. Den övre våningen uthyrdes senare till sommargäster och en av de berömda hyresgästerna var Hjalmar Söderberg som där som sjuåring tillbringade sommaren 1876, vilket han berättar om i sin självbiografiska bok Martin Bircks ungdom. I början av 1930-talet rustades Brostugan upp varvid man inredde konditori och restaurang som fortfarande finns kvar. Brostugan är en del av miljön runt Drottningholms slott som sedan 1991 är ett av Sveriges världsarv.

På södra sidan av vägen strax innan man kommer in på Drottningholmsbron gjorde Augusti Orden den 19 augusti 1803 en minnesristning i berget och lät resa ett svärd till minnet av den 19 augusti 1772. Detta är nu lossprängt och fastmurat i bergssidan, högt ovan vägen. [1][2]

Friluftsområde

På vandringsleden "Kärsöns röda stig".

Kärsön är ett stort friluftsområde med den cirka 5,5 kilometer långa Kärsöns röda stig (markerad med röda prickar) som leder runt ön. Naturen är huvudsakligen orörd och på västra sidan finns fyrahundraåriga ekar samt lövskogar med en mycket ovanlig flora. I sydväst ligger Högholmen, en tidigare ö, som genom landhöjningen har växt ihop med Kärsön.

Under 1800-talet experimenterade häradshövdingen och botanisten Birger Lagerwall med att plantera in allehanda sydliga växter på platser med bra lokalklimat. Flera av hans växter finns kvar än i dag som exempelvis svingellosta, skogsbingel, den mellaneuropeiska hasselörten, gulplister och ormrot. Nere vid vattnet kan spår av bävergnag ses. Sedan 2014 ingår Kärsön tillsamman med Lovön och Fågelön samt omgivande öar och holmar i det då nybildade Lovöns naturreservat.

Från västra sidan har man utsikt över Drottningholms slott, från söddra sidan över Fågelön och från norra sidan över HöglandetBrommasidan. På norra sidan finns Sveriges första frisbee-bana med gratis spel.

Kärsögården

Kärsögården ligger vid norra sidan av ön och är ett konferens- och aktivitetscenter som drivs sedan 1919 av föreningen KFUM Kärsö. Här finns bland annat bangolf, volleyboll och strandbad. Kärsögården tar emot lägerskolor, klassresor, idrottsdagar, dagkollon, sommarläger och ungdomsevenemang av olika slag.[3]

Bilder

Bibliografi

  • Wingborg, Olle (2012). Fyra mälaröar i litteraturen : Björnholmen, Fågelön, Kungshatt och Kärsö. Mälaröarnas bibliografi ; 2. Hägersten: Olle Wingborg. Libris 13286209. ISBN 978-91-637-0493-2 

Se även

Referenser

Noter

Webbkällor

Externa länkar