Kevin Spacey

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kevin Spacey
Kevin Spacey 2009.
Kevin Spacey 2009.
Född Kevin Spacey Fowler
26 juli 1959 (55 år)
USA South Orange, New Jersey, USA
Betydande roller
John Doe i Seven
Verbal i De misstänkta
Lester Burnham i American Beauty
Frank Underwood i House of Cards
IMDb

Kevin Spacey, eg. Kevin Spacey Fowler, född 26 juli 1959 i South Orange, New Jersey, är en Oscarsbelönad amerikansk skådespelare (film och teater) och regissör.

Spacey växte upp i Kalifornien och inledde sin karriär som teaterskådespelare under 1980-talet, innan han började få biroller i filmer och TV-serier. Han fick stor uppmärksamhet i början av 1990-talet vilket bland annat resulterade i en Oscarstatyett för filmen De misstänkta från 1995 och en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin insats i filmen American Beauty från 1999. Vid Golden Globe-galan 2015 prisades Spacey i kategorin Bästa manliga huvudroll i en dramaserie för sin roll som Francis Underwood i TV-serien House of Cards.[1]

Spacey har arbetat med teateruppsättningar i London och har förblivit allmänt välkänd genom sina roller i Hollywood-produktioner som Se7en, Pay It Forward, L.A. konfidentiellt och för rollen som Lex Luthor i Superman Returns. Spaceys stora förebild som skådespelare är Jack Lemmon.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”2015 GOLDEN GLOBE AWARD WINNERS”. Golden Globe Awards. http://www.goldenglobes.com/golden_globe_winners/2015. Läst 12 januari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]