Kristin Amparo

Från Wikipedia
Kristin Amparo
Kristin Amparo på Sommarkrysset 2016.
Födelsedatum15 juni 1983 (40 år)
FödelseortCali, Colombia Colombia
BakgrundColombia / Sverige
Känd för"Din Soldat"
GenrePop / Jazz / Soul / Visa
RollSångare
ArtistsamarbetenAlbin, John de Sohn, Cleo, FAM
WebbplatsKristin Amparo
Utmärkelser

Kristin Viktoria Amparo Sundberg, född 15 juni 1983 i Cali i Colombia, är en svensk sångare och låtskrivare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kristin Amparo adopterades till Sverige från Cali i Colombia vid fem månaders ålder och växte upp på Lidingö. Redan som barn uppmärksammades hon för sin sång och började vid 10-årsåldern vid Adolf Fredriks musikklasser. Efter gymnasiet turnerade hon Sverige runt tillsammans med Oskar Linnros och Daniel Adams-Ray. Hon har studerat vid flera folkhögskolor och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Redan under gymnasietiden fick hon erbjudanden om skivkontrakt men tackade nej, då hon inte kände sig redo och hade för många inre frågor att reda ut om sin identitet och adoptionsbakgrund och funderade på att utbilda sig till jurist för att arbeta med kvinnorättsfrågor i stället. Genom en slump upptäckte hennes biologiska mor en bild på henne i en adoptionsartikel i en colombiansk tidning och så återfann de varandra efter många år. Efter en återföreningsresa till ursprungsfamiljen kände hon sig reda att på allvar satsa på en musikkarriär och anmälde sig till TV4:s talangprogram X Factor Sverige 2012, varigenom hon blev synlig för en bredare publik.

Hon har efterhand rört sig alltmer mot jazz och soulmusik men sjunger inom många olika musikstilar, såsom i punkduon STRIKE, i tolvmannabandet Combo De La Musica och i det kvinnliga musikkollektivet Femtastic. Hon har också sjungit i sitt Kristin Amparo Band och Lakitty samt tillsammans med bland andra Cleo, Nina Persson och Charlotte Perelli.[1] Stor framgång väckte samarbetet med Albin med listhiten "Din soldat" sommaren 2014 och John de Sohn med "Dance Our Tears Away", som förutom listframgångar också är signaturmelodi till TV4:s Let's Dance.[2] Sommaren 2014 blev hon tämligen unik med att uppträda i Allsång på Skansen två gånger samma sommar, med Albin och i ett senare program med John de Sohn.[3][4] Samma sommar uppträdde hon med Albin på Pridefestivalen, med John de Sohn på Världens barn-galan i SVT den 3 oktober 2014[5] och i Så ska det låta 2015 tillsammans med Jasmine Kara.

Kristin Amparo.

Hon var en av nyckelpersonerna för den stora musikutbytessatsningen KWAAI mellan Sverige och Sydafrika 2013.[6]

25 januari 2015 släppte hon och Cleo EP:n Vem e han.

När Kristin Amparo deltog i Melodifestivalen 2015 var det ett tydligt steg att framträda som soloartist. Med "I See You" – skriven tillsammans med Fredrik Kempe och David Kreuger – gick hon till Andra chansen men blev utslagen i röstningsduellen mot Hasse Andersson. Den kritikerrosade låten tillbringade två veckor på Sverigetopplistan och nådde som bäst plats 40.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Amparo fick 2009 Alice Babs Jazzstipendium för "innerliga tolkningar och djärv improvisationskonst över ett brett stilistiskt spektrum".[7]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

  • 2015Vem e han (med Cleo)
  • 2015I See You / On a Sunny Day / Deep Wounds Bleed / All of My Life
  • 2015A Dream (debutalbum)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]