Lågkolhydratdiet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lågkolhydratdiet är en kost som innebär att andelen kolhydrater i maten sänks till förmån för ökat intag av protein (Atkins-diet) eller fett (LCHF). Dieterna används främst för viktminskning eller bibehållande av vikt och av diabetiker för stabilisering av blodsockernivå. Förutom viktkontroll har lågkolhydratdieter också förekommit i vissa medicinska sammanhang som behandling av främst diabetes och epilepsi[källa behövs], även om dessa användningsområden är omtvistade.

I det fall kolhydratintaget är så lågt att ketos uppstår rör det sig om en ketogen diet, som alltså är en sorts lågkolhydratdiet.

Studier kring dieten[redigera | redigera wikitext]

En artikel publicerad i The New England Journal of Medicine handlade om en studie som en forskargrupp i Israel genomförde under två års tid. Denna studie testade vilken av de tre dieterna, lågkolhydratdiet, Medelhavsdiet, och den fettsnåla dieten, som var effektivast för viktnedgång och fördelaktigast ur hälsomässig synvinkel[1]. Den kolhydratfattiga dieten baserades på Atkinsdieten och hade inte ett begränsat kaloriintag. Enligt denna studie fanns lågkolhydratdiet fungera för viktminskning, dock med något sämre resultat än till exempel medelhavsdieten[2] [förvirrande]. Att lågkolhydratdiet fungerar ungefär lika bra som andra dieter för viktminskning har visats i flera senare studier[3][4].

Det finns indikationer på allvarliga risker med en långsiktigt (mer än ett år) kolhydratfattig kost, bland annat negativa förändringar i humör och kognitiva funktioner. [5]

Dieternas sammansättning[redigera | redigera wikitext]

Olika varianter av lågkolhydratdiet skiljer sig åt i detaljer men det finns många gemensamma drag. Dieterna inleds ofta med en period av extra lågt kolhydratintag. Enligt till exempel Atkinsdieten skall denna period vara 2 veckor och man skall inte äta mer än 20 g kolhydrater per dag[6]. Därefter kan man gradvis öka sitt kolhydratintag. Hur mycket kolhydrater man till slut får äta varierar, men det kan röra sig om 50-120 g kolhydrat per dag[7][8][9]. I stället för kolhydrater äter man livsmedel som innehåller protein och/eller fett.

En skillnad mellan olika lågkolhydradieter är vilken sorts mat de rekommenderar i stället för kolhydratrika livsmedel. Atkinsdieten rekommenderar en blandning av protein och mättat, enkelomättat och fleromättat fett, där 25-30% av energiinnehållet kommer från protein[10] och ungefär 20% av energiinnehållet kommer[11] från mättat fett[12][13]. Montignacdieten specificerar inte exakt hur stor del av näringsintaget som skall komma från kolhydrat, fett och protein men betonar att man skall äta en låg andel kolhydrater och kolhydrater med lågt glycemiskt index. Man anser även att man bör undvika mättat fett[14].

LCHF är ett samlingsnamn för olika varianter av lågkolhydratdieter som huvudsakligen används i Sverige. Dieten bygger i huvudsak på ett minskat intag kolhydrater (Low Carb) och en ökad andel fett (High Fat) i kosten, istället för protein. Förespråkare för LCHF-dieter rekommenderar att man skall minska mängden, eller helt avstå ifrån att äta, kolhydratrika livsmedel som potatis, pasta, ris med mera men uppger inte exakta nivåer för hur mycket kolhydrater som bör ätas[15]. LCHF-förespråkare anser också att man inte behöver begränsa intaget av mättat fett, vilket kan strida mot gällande rekommendationer från exempelvis Livsmedelsverket[16].

Fotnoter och referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ The New England Journal of Medicine 2008: Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet
 2. ^ LCHF, fettsnålt eller medelhavskost i 6 år
 3. ^ The New England Journal of Medicine 2009: Comparison of Weight-Loss Diets with Different Compositions of Fat, Protein, and Carbohydrates.
 4. ^ The effects of a low-carbohydrate versus low-fat diet on adipocytokines in severely obese adults: three-year follow-up of a randomized trial.
 5. ^ http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1108558 Long-term Effects of a Very Low-Carbohydrate Diet and a Low-Fat Diet on Mood and Cognitive Function
 6. ^ Atkins website
 7. ^ Gardner et al., JAMA 2007
 8. ^ Dansinger et al., JAMA 2005
 9. ^ Atkins website igen
 10. ^ Atkins om protein
 11. ^ http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681#citedby=&t=articleDiscussion
 12. ^ Atkins om mättat fett 1
 13. ^ Atkins om mättat fett 2
 14. ^ Montignacs website
 15. ^ Kostprogram för LCHF
 16. ^ http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Mattat-fett/