Lennart G. Svensson

Från Wikipedia
Lennart Svensson
FöddLennart Gunnemar Svensson
27 februari 1944 (80 år)
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragSociolog

Lennart Svensson, född 27 februari 1944, är en svensk sociolog och professor emeritus i sociologi vid Göteborgs universitet.

Svensson disputerade 1978 på en doktorsavhandling om universitetshistoria. Han var sedan huvudsakligen verksam som forskare, lärare och handledare vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han befordrades till professor i sociologi 2002 och var också anställd som professor II vid Högskolan i Oslo 2005–2006.

Lennart Svensson undervisade och handledde på grundutbildningen och forskarutbildningen. I samarbete med Jan Carle deltog han i att introducera examensarbetet på Lärarprogrammet, där han också undervisade en längre tid. Hans forskning har legat inom arbets-, utbildnings- och yrkessociologi (särskilt yrkens status) men främst inom professionssociologi (särskilt professioner i sina organisationer). Som emeritus har han fortsatt att forska inom organisations- och professionssociologi. Han har anlitats som opponent, sakkunnig och seniorkonsult inom Norden.

Lennart Svensson har varit engagerad i internationella nätverk i professionsstudier som ledamot av Europeiska sociologförbundets styrelse 2003-2007, i Styrgruppen för Centrum för professionsstudier vid Malmö högskola och som medlem i svenska, nordiska, europeiska och internationella sociologförbunden med särskilt engagemang i grupper för professionsstudier samt i Nordiska nätverket för professionsstudier NORDPRO.

Pris och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Gerda Höjers pris – TAM-Arkiv” (på amerikansk engelska). https://tam-arkiv.se/gerda_hojers_pris/. Läst 31 januari 2024. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]