Lennart Jönsson (konstnär)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lennart Jönsson, född 21 oktober 1924 i Lund, död i mars 2014 i Landskrona, var en svensk konstnär. Studier på Det Konglige Danske Kunstakademi 1955-1956. Han var en av medlemmarna i konstnärsgruppen Differenterna. Han tog initiativ till utställningen Svart på vitt som är Sveriges största jurybedömda teckningsutställning. Landskrona konstförening arrangerar denna utställning vart tredje år, senast 2007.

I målningarna från 1950-talet och framåt återkom han ofta med skildringar från sitt älskade Österlens där han var verksam under 35 somrar från slutet av 1940-talet. Under 1960-talet kom hans uppmärksammade gouachesvit Våra Despoter. En svit av pastischer på kända oljeporträtt från den svenska stormaktstiden. Jönsson gör i sina gouacher dråpliga antydningar om makthavarnas karaktärer - dvs. personerna på beställningsporträtten. När Landskrona under 1970-talet drabbades oerhört hårt, både socialt och ekonomiskt, av varvskrisen protesterade han med sina högdramatiska varvsmotiv. En dramatik som inte bara berättar om ett samhälle i yttre dekonstruktion. De dramatiska omvandlingarna är också ett tema han tar upp när han ser på hur jorden och skogen förvandlas under skogsbränder.

Lennart Jönsson är representerad på NationalmuseumStatens konstråd och på museerna i Malmö, Landskrona, Helsingborg, Trelleborg, Ystad, Eskilstuna, Östersund och Sundsvall mfl.

Offentlig utsmyckning: Gunnaregården, Landskrona

Externa källor[redigera | redigera wikitext]

Minnesord - Sydsvenskan