Lista över raser i Star Wars

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Denna artikel handlar om olika raser i det fiktiva Stjärnornas krig-universumet.

Humanoider[redigera | redigera wikitext]

Bothan[redigera | redigera wikitext]

Bothaner är en art rymdvarelser från Stjärnornas krig. De nämns i filmen Jedins återkomst, men förekommer inte någonstans i filmtrilogin på bild. I EU (Expanded universe) får fansen veta mer om denna art, bland annat genom senatorn Borsk Feylya, som är av detta folkslag (se Timothy Zahns Heir to the Empire).

De är korta till växten och har pälsbeklädda ansikten. De är mest kända för deras fenomenala förmåga att samla in information. Det är också den egenskapen som utnyttjas av Rebell-alliansen. De har väl utbyggt spionnät. De kommer ursprungligen från planeten Bothawui. De inhemska språk heter Bothese ("bothesiska"). (se Star Wars Galaxies & Wookieepedia, the Star Wars Wiki)

Duloker[redigera | redigera wikitext]

Duloker, en ras av varelser som i filmsviten Stjärnornas krig lever på skogmånen Endor.

Dulokerna är en ras som är långväga släktingar med ewokerna. De är långa och smala och har röda ögon, grön tunn päls och en lång smal svans. De lever i träsket och hatar ewokerna mer än allt annat. De är också ökända för att ha problem med insekter som dras till deras stinkande kroppar.

Ewoker[redigera | redigera wikitext]

Ewoker är små varelser som lever på månen Endor i Stjärnornas krig-universumet.

Ewokerna dök först upp i den avslutande Star Wars-filmen, Jedins återkomst. Därefter spelade de huvudrollen i spelfilmerna Hjältarnas karavan: Ewokernas återkomst (1984) och Ewoks: Flykten från Endor (1985). 1985-1987 producerades slutligen en animerad TV-serie - Ewokerna.

Ewokerna ser ut som små håriga teddybjörnar, de är ungefär en meter höga och är väldigt primitiva. De jagar med egengjorda vapen som spjut eller pilbågar, de tillverkar huvor av djurhudar, fällor som till exempel fångstnät tillverkar de också. De är ett väldigt fridfullt folk som är ett med naturen, men de kan bli fientliga om någon inkräktar på deras område. De ger sig inte ut för att jaga eller göra annat på marken när det blivit mörkt ute, för skogen blir farlig efter mörkrets inbrott.

Deras tro är till andar som de tror finns i träden. De har också "själsträd" som de kallar det. Varje gång en ewok dör planteras ett träd av de andra ewokerna till minne av den som dött, samt att trädet innebos av anden till den döde.

De har rivaler, dulokerna, som inte drar sig för att tillfångata ewoker eller plåga dem.

Några ewoker som dyker upp i Jedins återkomst är hövdingen chirpa, medicinmannen Logray, poeten Teebo, Wicket W. Warrick, som är den som hittar Leia i skogen, och Paploo som lurar iväg en grupp scouttroopers från en bunker då han stjäl en av deras Speeder bikes.

Gen'Dai[redigera | redigera wikitext]

Gen'Dai är en fiktiv ras i Stjärnornas krig-universumet.

Gen'Dai är en till synes odödlig ras som är uppbyggd av ett distribuerat nerv- och blodådersystem. De saknar de sårbara vitala organ som de flesta raser har, inkluderat hjärna, hjärta och lungor. Detta gör att Gen'Dai kan överleva extrema skador och till och med fullständig styckning. Om en Gen'Dai får för mycket skada går den in i dvala där den regenererar sig.

Deras hudfärg är lila och deras uppbyggnad av nervsystem gör att de har extremt starka sinnen. De kan höra en människas hjärtslag på över 200 meters håll.

Gen'Dai är av naturen mycket fredliga. De är väldigt sällsynta eftersom deras hemplanet försvann för länge sedan.

Gen'Dai har en livssykel som sträcker sig mer än 4000 år och vissa lever över 7000 år. Även om de nästan odödliga blir deras intellekt svagare med stigande ålder vilket gör dem mottagliga för olika mentala sjukdomar.

Prisjägaren Durge var en Gen'Dai.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Gunganer[redigera | redigera wikitext]

Gunganer är ett fiktivt folkslag som bor i undervattensstäder på planeten Naboo i Stjärnornas krig-filmerna. Gunganer har problem med att välja rätt personliga pronomen, till exempel Mej är galen!. Ett exempel på gunganer är Jar Jar Binks, kapten Tarpals och Boss Nass. Gunganer har ankliknande näbbar och långa, nedhängande huvudfjäll som ofta förväxlas med öron. Själva öronen är små, små hål under huvudfjällen. Öronen kan stängas igen när gunganen är under vatten. Gunganerna kan andas både på land och i vatten, och deras favoritföda är skalfisk. Gunganer har ett mycket flexibelt uppbyggt skelett, och därför kan de göra en mängd rörelser och ansiktsutryck. Gunganerna har även en stor armé som kallas gunganernas storarmé.

Jawa[redigera | redigera wikitext]

Jawor (även Jawas) är ett litet folk som bor på planeten Tatooine i Stjärnornas krig-universumet.

Jawor är oftast klädda i bruna klädnader som täcker större delen av kroppen. Klädnadens kåpa täcker helt deras råttlika ansikten, det enda som syns är deras lysande gula ögon. De lever på att samla in övergiven teknologi och värdefulla mineral som de säljer eller byter bort.

De flesta jaworna lever som nomader och åker runt i stora sandkrypare, det finns dock ett fåtal jawa-samhällen.

En klan av jawor lyckades fånga C-3PO och R2-D2 och sålde dem till Luke Skywalkers farbror Owen Lars i Stjärnornas krig

Mandalorian[redigera | redigera wikitext]

Mandalorer är ett människoliknade folk, mest känt för sin medverkan i Mandaloriska krigen.

Miraluka[redigera | redigera wikitext]

Miraluka är en väldigt människolik humanoid ras som huvudsakligen existerar i Knights of the Old Republic som är naturligt blinda och kan endast se genom Kraften. Visas Marr i Knights of the Old Republic II: The Sith Lords är en känd Miraluka och huvudsakligen all känd information om rasen och deras hemplanet kommer från henne. Miraluka är en spelbar ras i Biowares MMORPG Star Wars: The Old Republic.

Mirialian[redigera | redigera wikitext]

Mirialianer är väldigt lika människor men har två speciella kännetecken: Mirialianer har en tatuering någonstans i ansiktet, t.e.x under ögonen. Mirialianer har en lite ljusgrön hud. Kända mirialianer är jediriddarna Luminara Unduli och Barriss Offee. Mirialian är en spelbar ras i Biowares MMORPG Star Wars: The Old Republic.

Mon Calamari[redigera | redigera wikitext]

Mon Calamari är både namnet på ett folkslag och på människornas namn på planeten Dac, båda kommer från Stjärnornas krig-världen. Mon Calamari är humanoider som kan andas under vatten och på land. De delar sin hemplanet tillsammans med folkslaget Quarren. Mon Calamari hjälpte rebellerna under kriget mot Imperiet. Den mest kände Mon Calamarien är Admiral Ackbar, som var ledare över den rebelliska flottan.
Under Klonkrigen ledde Jedimästaren Kit Fisto en klonarme mot Separatisterna på Mon Calamari. Anledningen till detta är att grannfolket Quarren har vänt sig mot Republiken och anfaller Mon Calamarierna.

Människor[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Människor


Quarren[redigera | redigera wikitext]

Quarren är en ras vattenlevande humanoider som lever på planeten Mon Calamari i Stjärnornas krig-universumet.

Quarren delar planeten med en annan ras av semi-vattenlevande humanoider som kallas Mon Calamari. De bryter malmen, på botten av Mon Calamaris vidsträckta oceaner, som har byggt upp de gigantiska svävande städer och skepp som Mon Calamari bebor och använder. Quarren är mer inåtvända än Mon Calamari är.

Rodian[redigera | redigera wikitext]

Rodian är varelser från Stjärnornas krig-universumet.

Rodian är en väldigt aggressiv art och har väldigt stor tradition inom prisjakt. De anordnar tävlingar där man utser den bästa prisjägaren i olika kategorier som till exempel; mest ökänd; mest värdefulle/mäktige fånge, bästa skytt, med mera. Många rodianer jobbade hos Jabba the Hutt för att de var så bra prisjägare, men även för att de hatade människor lika mycket som Jabba.

Deras hemplanet är Rodain och är en väldigt kulturrik planet. Men planeten har även plågats av många krig på grund av rodianernas aggressiva personlighet.
Den mest kände Rodiern är prisjägaren Greedo, som jobbar åt Jabba the Hutt. Han dödas av Han Solo när han ska driva in en skuld från honom.

Sandfolket[redigera | redigera wikitext]

Sandfolket (en: Sand People eller Tusken Raiders) är infödingar på planeten Tatooine hämtat från Stjärnornas krig-universumet.

Sandfolkets egentliga namn är Tuskenjägare, vilket de fått efter att tagit över en av de första bosättningarna på Tatooine, Fort Tusken.

Tuskenjägare är en våldsam art som attackerar allt (bortsett från sina egna och deras rid- och lastdjur Bantharna).

Tuskenjägare är nomader som flyttar ständigt. De har därför bara lätta tält och sandskydd.

Tuskenjägare förekommer i flera sammanhang i Stjärnornas krig-sagan:

  • I episod II - Klonerna anfaller (Attack of the Clones) har de tagit Anakin Skywalkers mamma Shmi Skywalker tillfånga. Anakin känner detta via Kraften och åker för att rädda henne. När han kommer till Tatooine träffar han sin styvfar Cliegg Lars och styvbror Owen Lars med flickvännen Beru Whitesun. De berättar att hon blev tillfångatagen av Tuskenjägarna när hon skulle plocka svamp. Anakin hoppar på en speeder och åker för att rädda henne. När han kommer dit lyckas han ta sig in där hon är utan att bli upptäckt. Hon känner sig fullbordad när hon ser honom och dör. Anakin blir vansinnig och slaktar alla Tuskenjägarna.


Togruta[redigera | redigera wikitext]

En Togruta är en ras som har Kännetecken som röd hud och randiga horn. Togrutas kommer från den trånga planeten Shili. Togruta jedis är inte vanliga, det finns endast ungefär tre fyra stycken. Kända Togrutor är: Ashla, Ahsoka Tano, och Shaak ti.

Trandoshan[redigera | redigera wikitext]

Trandoshans ("Trandoshaner" försvenskat) är en fiktiv ras i Stjärnornas Krig. Trandoshanerna härstammar från planeten Trandosha (även kallad Dosha och Hsskhor) och är en reptil-liknande ras med grön hud/fjäll och kloförsedda fötter och händer. De talar språket Dosh. De är väldigt starka, men inte lika starka som sina ärkerivaler Wookieerna. I en av Young Jedi Knigtsböckerna nämns det att deras blod är svart.

Trandoshanerna har dock genom århundradena angripit och förslavat Wookieerna i räder mot Wookieernas hemplanet Kashyyyk, bl.a. under Galactic Civil War då Imperiet hyrde Trandoshanerna att jaga och förslava Wookiee-populationen för att använda som slavar åt Imperiet efter förslag ifrån Trandoshanerna. Efter att rebellerna vunnit över Imperiet och började att frita planeter ifrån Imperiets Kvarlevor (Imperial Remnant) så fritog de bl.a. Kashyyyk, och förbjöd Trandoshanerna att utföra räder mot planeten. Ca 130 år senare blockerade Darth Krayts Imperium Kashyyyk, och all handel som brukade gå igenom planeten började istället att gå igenom Trandosha, vilket gjorde att Trandoshanerna blev rikare och kunde köpa in bättre varor, vapen och färdmedel.

Under Klonkrigen så hjälpte vissa Trandoshan-grupper separatisterna att dels förstöra en Republikansk stjärnkryssare, och att inleda invasionen av Kashyyyk, som senare ledde till Slaget om Kashyyyk.

En känd trandoshan är prisjägaren Bossk, som var aktiv under och efter Galactic Civil War. Han var en av de prisjägare som syns ombord på en stjärnkryssare i Episode V när de blir hyrda av Darth Vader att leta rätt på Millenium Falcon.

Twi'lek[redigera | redigera wikitext]

Twi'leker är en fiktiv art i Stjärnornas krig.

Twi'leker kommer ursprungligen från planeten Ryloth. De är humanoider, men skiljer sig från människor på flera sätt. Det mest iögonenfallande är de två svansar, så kallade lekku, som växer ut från toppen av en twi'leks huvud. Twi'leker är helt hårlösa förutom ögonfransarna, och hudfärgen kan variera vilt; blått (s.k. rutian) och rött (lethan) är ovanligt, medan till exempel grått, grönt, vitt och brunt är vanligt förekommande. Twi'leker är allätare, men har av naturen vassa, spetsiga tänder och naglar; de flesta filar dock ner dem av praktiska skäl.

Lekku spelar en mycket stor roll för twi'leker. De är viktiga rent biologiskt, då de innehåller en del av twi'lekens hjärna; mer specifikt lagrar de "djupa minnen" som gör att twi'leker kan återkalla tidigare erfarenheter mycket snabbt, men också gör dem sårbara då de har svårt att komma över tidigare händelser. Lekku är också erogena zoner, och långa och välformade lekku anses mycket attraktivt. Slutligen fyller de en social funktion eftersom twi'lekerna har ett väl utvecklat teckenspråk, helt baserat på rörelser med lekku, som de använder sinsemellan antingen för att kommunicera i hemlighet eller för att understryka vanligt tal. Skador på lekku är mycket smärtsamt och kan leda till hjärnskador.

Eftersom klimatet på Ryloth är så ogästvänligt lever twi'lekerna under jord, i grottstäder. De har ett klanbaserat samhälle där ledarskapet för varje stad, och även för planeten, delas av en s.k. härskarklan som består av en man från var och en av de fem viktigaste familjerna. När en medlem av härskarklanen dör skickas de övriga i exil till "de ljusa landen" på ytan (vilket i praktiken är en dödsdom) för att deras arvingar ska kunna ta över styret.

Twi'lekernas samhälle är starkt sexistiskt, till den grad att kvinnliga twi'leker uppfostras till antingen tjänarinnor eller prydnader; de anses inte duga till något praktiskt arbete. Slaveri är vanligt förekommande och twi'lekslavar har blivit populära över hela galaxen, särskilt kvinnorna eftersom de har rykte om sig att vara sällsynt graciösa och vackra. Manliga twi'leker anses vara fula i motsvarande grad, vilket dock inte alltid stämmer.

Twi'lek kommer att vara en spelbar ras i Biowares kommande MMORPG Star Wars: The Old Republic.

Kända twi'leker[redigera | redigera wikitext]


Wookiee[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Wookiee


Wookiees är en ras som är större än människor. De är runt 2 meter långa och är täckta med päls. Pälsen varierar mellan färgerna brun, svart och grå.
De är mycket starka och uthålliga och är kända för att ha ett hett temperament.
De förstår människospråket mycket väl, men deras mun och svalg är inte utformade för att de ska kunna prata det. De konverserar därför genom brummande och morrande ljud. Wookies kan bli mycket gamla. Chewbacca är över 200 år.

Kända Wookiees[redigera | redigera wikitext]

  • Chewbacca
  • Lumpy
  • Lowbacca
  • Hanharr
  • Zalbar
  • Malacow
  • tarfull

Zabrak[redigera | redigera wikitext]

Zabrak är en humanoidras från Stjärnornas krig-universumet som har horn på huvudet, en del zabraks har tatueringar i ansiktet, Darth Maul från Episod I är en av dem.
Den behornade mannen Bao Dur från Stjärnornas krig-spelet Knights of the Old Republic är också en Zabrak. Zabrak kommer att vara en spelbar ras i Biowares uppkommande MMORPG Star Wars: The Old Republic.

Andra grupper[redigera | redigera wikitext]

Bantha[redigera | redigera wikitext]

Bantha eller Bantha-djur finns på planeten Tatooine i Stjärnornas krig-universumet.

Bantha är stora fyrbenta varelser med lång päls och stora krökta horn.

Sandfolket (Tusken raiders) använder Bantha-djuren som rid och lastdjur. Sandfolket är mycket förtjusta i djuren och betraktar dem som klanmedlemmar.

Boga[redigera | redigera wikitext]

Boga är en reptilliknande varelse som förekommer i Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd. Boga rids av Obi-Wan Kenobi vid hans strid mot General Grievous.

Dianoga[redigera | redigera wikitext]

Dianoga, en sorts djur i Stjärnornas krig-universumet.

Dianogan är en sorts stor bläckfisk som har ett öga och sju tentakler. De livnär sig på det mesta. När en dianoga inte har ätit på länge så blir den nästan genomskinlig.

En dianoga fanns i ett sopkompressor på den första Dödsstjärnan, den höll nästan på att äta upp Luke Skywalker efter att han blev nerdragen under vattnet i rummet. Den släppte honom när sopkompressorn startades. Dianogan dog när rymdstationen förintades.

Midi-chlorian[redigera | redigera wikitext]

Midi-chlorianerna är en uppdiktad art av mikroorganismer i Stjärnornas krig-filmerna. De beskrivs som en uråldrig, från början självständig livsform vars symbios med människan – och andra släkten – blivit så djup att midi-chlorianerna kommit att fullständigt inlemmas i dessa arter. Dessa organismer skapar också ett universellt energifält, och jedi-riddarna får sina särskilda förmågor, Kraften, genom att förstå och leva i samklang med denna energi.

Det är framför allt i filmen Star Wars: Episod I – Det mörka hotet som mytologin om midi-chlorianerna presenteras närmare.

Inspiration och bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen om hur dessa mikroorganismer kommit att uppgå i andra arter har en slående likhet med endosymbiontteorin, som är den dominerande teorin om ursprunget till organellerna mitokondrier och kloroplaster. Filmernas skapare George Lucas har bekräftat att han baserat namnet midi-chlorian på orden mitokondrie och kloroplast, och att endosymbiontteorin inspirerat honom till historien om midi-chlorianerna.

Opee[redigera | redigera wikitext]

Opee är ett fiktivt monster i havet på planeten Naboo i Stjärnornas krig-universumet.

Den sitter fastklamrad vid klippor och lockar till sig byten med ett lockbete på huvudet. Den suger in vatten genom sin mun och sprutar sedan ut det genom öppningar i skinnet som får den att nå höga hastigheter. När den kommit tillräckligt nära ett byte skjuter den ut sin klibbiga tunga och fångar bytet.

Opee förekommer i Episod I, när Qui-Gon Jinn, Obi-Wan Kenobi och Jar Jar Binks åker i en gungansk ubåt genom undervattenspassagerna från gunganernas stad Otoh Gunga till Naboos huvudstad Theed.

Rancor[redigera | redigera wikitext]

Rancor är ett fiktivt monster i Stjärnornas krig-universumet. Det förekommer i Episod VI

Rancor är ett monster som Jabba the Hutt fångade och har i sitt palats på planeten Tatooine. Från hans tronsal kan han släppa ner offer genom en fallucka.

I Episod VI kastar han ner Luke Skywalker som lyckas döda monstret.
De stora och blodtörstiga Rancordjuren lever på planeter så som Dathomir och Felucia.

Sarlacc[redigera | redigera wikitext]

Sarlacc är ett fiktivt uråldrigt monster i Stjärnornas krig-universumet, det är med i Episode VI.

Sarlacc finns i öknen utanför staden Mos Eisley på planeten Tatooine.

Det är nedgrävt i öknen där denne lever på byten som den med sina tentakler drar in i sin mun. Enligt vad som sägs i filmen hålls offer som slukas av Sarlacc i hans mage i tusen år för matsmältning, under vilka år offret hålls vid liv.

Jabba the Hutt avrättade folk genom kasta ner dem i Sarlaccs mun.

Han Solo knockar i en strid ner Boba Fett i Sarlaccs mun, då han försöker befria Luke Skywalker som Jabba försöker avrätta.

Tauntaun[redigera | redigera wikitext]

Tauntaun fiktivt riddjur i Stjärnornas krig.

Två meter stora riddjur som äter växter och som lever på planeten Hoth. Tauntauns har vit eller grå päls, horn på varje sida av skallen och luktar illa. Även om deras kroppsfett och hud skyddar dem mot kylan klara de inte av de extrema temperaturerna på nätterna på Hoth då måste de söka skydd i isgrottor eller liknande.

Människor har lyckas tämja djuren och använder dem som riddjur. Rebellalliansen använde tauntauns som riddjur under sin vistelse på Echo Base.

Wampa[redigera | redigera wikitext]

Wampa är ett fiktivt djur i Stjärnornas krig.

Wampas påminner om en bigfoot och lever på snöplaneten Hoth. Deras vanligaste byte är Tauntauns men de anfaller även andra varelser om tillfälle ges.

Det är djur som lever ensamma i en grotta dit de för sitt byte och hänger upp dem tills det är dags att äta dem.

I filmen Rymdimperiet slår tillbaka möter Luke Skywalker en Wampa.

Källor[redigera | redigera wikitext]