Tatuering

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En man blir tatuerad på bröstet.
En man visar sin tatuering, Scanias tidigare logotyp
Kvinna med en stor tatuering på ryggen, en så kallad "ryggtavla".
En tatuering av ett hjärta och ett namn.
En färgad tatuering appliceras på huden.
En tatueringsapparat

Tatuering, beständig/permanent målning av huden genom penetration av nålar doppade i färg, en form av body art.

(Den som skrivit den här texten borde gå en kurs i svenska!)

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ordet tatuering kommer från polynesiska. Denna teknik kallades Tattoe, som senare blev tatuering eller Tattoo. I denna teknik tog man djurben och spetsade dessa till vassa kamliknande nålar som man doppade i bläck och sedan slog in i huden med en liten benhammare. Men tatuering har funnits i tusentals år i många kulturer runt om världen. Efter att de tidiga europeiska kulturerna övergått till kristendom var det i västvärlden nästan uteslutande sjömän och kriminella som bar tatueringar, fram till dess att det åter blev ett mode1980-talet. Den mest spridda formen av tatuering är den som utvecklades i Polynesien, och som upptäcktes av James Cooks expeditioner samt spreds över världen med sjömän.

Risker[redigera | redigera wikitext]

Det innebär alltid en hälsorisk att tatuera sig eftersom det enligt Socialstyrelsen innebär att kroppens skydd (hud och slemhinnor) penetreras. Detta kan leda till att bakterier kommer ner i djupare hudlager och orsaka infektioner. Det finns även risk för allergi, vanligen nickelallergi och allergiska reaktioner på tatueringsfärg. Tatuering i munhålan kan medföra skador på tänder och vävnader. Bestående hudskador i form av ärrbildningar kan uppstå [1]. Vid vissa sjukdomstillstånd eller medicineringar är det direkt olämpligt att tatuera sig, varför man alltid bör kontakta läkare om man är tveksam.

I en studie av kemikalieinspektionen 2010 undersöktes tatueringsfärger och dess eventuella innehåll av 40 hälsovådliga ämnen. Endast fem färger var utan anmärkning.[2]

14.07.20 Idag har de flesta märken på tatueringsfärgen/inket testats och sedan Jan-14 skall alla studios inneha ett register över vilka vilka märken och dess färger som är Godkända, kund har rätt att begära ut lista vid tatueringstillfället där märke,nyans och serienr på just den färg som använts. Sverige har ganska hårda krav jämfört med andra länder och vissa färger har anpassats av tillverkarna för att klara kraven. Om man är känslig mot pigment skall man undvika främst rött och gult som har visat sig vara de som dem flesta reagerar på. ( Du bör be om ett pricktest fr din tatuerare om du är en av de med eksem/lättirreterad och känslig hud. Pricka med de färger som ska användas och invänta ev. reaktion,precis som vid allegitester på sjukhus.) Färger idag är ljusår bättre än för bara 5-6 år sedan och så länge studion jobbar enl. miljö och hälso kontorets "Steril miljö" regler och innehar utb, och yrkeserfarenhet kommer din tattoo läka som ett vanligt öppet sår, inom 1-2 v. Lika viktigt som att välja en seriös tatuerare är att själv sköta om sin tattoo genom att hålla ren, smörja m fuktgivande parfymfri salva tex "Helosan" som ser till att ev små skinnskorpor ej torkar och lossnar, lossnar skorporna tar den med sig pigmenten/Inket och du kan få göra Touch Up. Helosan är även antibakteriellt men du måste tvätta bort gamla salvan innan du smörjer varje gång,ca 3ggr/dag tills tattoon "fjällat"/läkt ,tar vanligtvis 1-2v. Bephanten rekomenderas ofta idag den är fetare men ej f de me känslighet mot animaliska fetter då det visat sig klia en del på dessa. Din tatuerare bör be om en efterkontroll, 2-3v efter tatueringstillfället ,när det är läkt,skall tatueringen kontrolleras och seriösa studios erbjuder alltid gratis *"Touch Ups" Det är på ett sätt tatueringsartistens visitkort du har på kroppen och som artist/konstnär vill man ju ha nöjda kunder och cleana/ proffessionella hudkonstverk som lämnar studion.

  • (ev. kan vissa linjer eller färgytor behöva en extra omgång, du slipper detta genom att ta väl hand om din tattoo och ej sola,bada,hårdträna direkt efter, samt anv rena sängkläder,tvätta mellan smörjningarna och inte klia.

Är du inte nöjd eller misstänker att studion inte jobbar i / enligt "Steril miljö", Miljö och Hälso kontorets regler eller på annat sätt misstänks kunna sätta kunder i risk f infektioner el.annat kontakta din komun me synpunkterna genast.

Regelverk i Sverige[redigera | redigera wikitext]

En tatuerares verksamhet regleras i Sverige av bland annat smittskyddslagen. Av den framgår vilka sjukdomar som är anmälningspliktiga. Den som bär på en smitta är alltså skyldig att meddela detta. Miljöbalken föreskriver att en tatuerare skall anmäla sin verksamhet till myndigheterna samt utföra egenkontroll. Någon åldersgräns finns inte i Sverige (se Föräldrabalken kapitel 9) så som det gör i Danmark, där det även är förbjudet att tatuera på händer och ansikte.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Socialstyrelsen
  2. ^ http://www.kemi.se/sv/Innehall/Fragor-i-fokus/Tatueringsfarger/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]