Lun-yü

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En sida ur Samtalen.

Lun-yü, Samtalen, är en konfuciansk urkund som innehåller dialoger mellan Konfucius och hans lärjungar. Texten finns utgiven på svenska under titeln Samtalen med Konfucius.

Samtalen är den samling av ord och idéer av den kinesiske filosofen Konfucius och hans samtida, som traditionellt tros ha skrivits ned av Konfucius anhängare. De anses ha skrivits under perioden 475 f.Kr.-221 f.Kr., och uppnådde sin slutliga form under mitten av Han-dynastin (206 f.Kr.-220 e.Kr.). I början av Han-dynastin ansågs Samtalen bara som en "kommentar" på de fem klassikerna, men dess status ökade till att bli en av de centrala texterna inom konfucianism i slutet av denna dynasti. Under slutet av Song-dynastin (960-1279) hade betydelsen av Samtalen som ett av filosofins arbeten höjts över den av de äldre fem klassikerna, och var erkänd som en av de "Fyra böckerna". Samtalen har varit en av de mest lästa och studerade böcker i Kina under de senaste 2000 åren, och fortsätter att ha en betydande påverkan på kinesiska och östasiatiska tankar och värderingar än idag.

Samtalen, från Östasiatiska museet i Stockholm.

Konfucius ansåg att välfärden i ett land var beroende av moralisk fostran av dess folk, med början från landets ledning. Han trodde att individer kunde börja odla en allomfattande känsla av dygd, och att det mest grundläggande steget var hängivenhet till sina föräldrar och äldre syskon. Han lärde att individuella önskemål inte behöver undertryckas, utan att folk kunde vara utbildade för att förena sina önskningar genom ritualer och former av anständighet, genom vilka människor kunde visa sin respekt för andra och deras ansvarsroller i samhället. Han lärde att en härskares känsla av dygd var hans primära förutsättning för ledarskap. Hans främsta mål med att utbilda sina elever var att producera etiskt välfostrade män, som skulle föra sig med stil, tala korrekt, och visa fulländad integritet i allt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia