Konfucius

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Konfucius (孔子)
Traditionell avbildning av Konfucius.
Traditionell avbildning av Konfucius.
Född 551 f.Kr. i Lu (魯國)
Död 479 f.Kr. i Lu (魯國)
Region Kinesisk filosofi
Skola Konfucianism
Intressen Etik, Politisk filosofi
Idéer Sonlig vördnad
Influenser Yao (堯)
Influerat Mencius (孟子)

Konfucius var konfucianismens trolige grundare. Det svenska namnet kommer från latinets Confucius, som är en av jesuiter uttänkt latinisering av kinesiskans 孔夫子 (Kǒngfūzǐ, K'ung Fu-tzu eller Kon Fu-tze) med betydelsen 'mäster Kong'.

Säkra historiska fakta om Konfucius är få, men sannolikt var han en yngre samtida till taoismens antagne grundare Lao Zi och antas ha levt från 28 september 551 till 479 f.Kr. Enligt traditionen föddes han i den kinesiska staten Lu i en adlig familj, som nyligen flytt från staten Song. När han var tre år dog hans gamle far, och han växte upp under mycket fattiga omständigheter tillsammans med sin unga mor och hennes far.

Han ansåg själv att han inte skapade något nytt utan bara förde vidare äldre värderingar som han ansåg var viktiga att följa. Följde man dessa så skulle människor kunna leva i universell harmoni, Tao. Han samlade en skara lärjungar omkring sig som förde vidare och nedtecknade hans idéer, viktigaste verket är samtalen, eller analekterna. Det enda han sammanställde på egen hand var en historisk krönika, vår- och höstannalerna, som behandlar riket Lu's historia från 722 till 481 f.Kr.

Många av hans verk har haft en stor betydelse i Kina och varit sådant som bildade kineser har lärt sig utantill. Fler exempel på texter som härrör från Konfucius är sångernas bok (Shih Ching), dokumentens bok (Shu Ching) och förvandlingens bok (I Ching).

Konfucius var en filosof. Och de gamla värderingar han förde vidare var att man skulle visa respekt uppåt, välvilja nedåt. Hans filosofi var också att alla föds lika, och formas genom utbildning och övning.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]