Lyckad nedfrysning av herr Moro (bok)

Från Wikipedia
Version från den 31 december 2017 kl. 09.16 av Fluffbot (Diskussion | Bidrag) (Datumstämplar mallar Mall:Källor, Mall:Förtydliga)
Lyckad nedfrysning av herr Moro
Antologi
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
Förlag för förstautgåvanOrdfront
Utgivningsår1992
Se även Lyckad nedfrysning av herr Moro (revy).

Lyckad nedfrysning av herr Moro är en litteratur- och bildantologi utgiven på Ordfront förlag i Stockholm 1992. Boken gavs som gåva till alla som gick ut nionde klass och gymnasiet 1992.

Ursprungligen tillkom boken som del i en kampanj för att höja vårdyrkets status, och öka ansökningarna till Gymnasieskolans Vårdprogram. Det stod ganska snabbt klart att bokens innehåll inte skulle överensstämma med tidigare kampanjböckers. Redaktörerna valde att i boken kombinera utvalda texter, dikter, bilder och i viss mån figurer som på olika sätt skulle vara representativa beskrivningar för människans livsvillkor, historia och utveckling. I innehållet märks bland annat en reklamtext från ett amerikanskt Kryonikföretag, utdrag ur Dostojevskijs Anteckningar från ett källarhål, novellen Hängningen av George Orwell samt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Bland fotona finns bilder på dansande ungdomar, atombomben över Nagasaki 1945, en pojke som fastnat med armen i en godisautomat och en ko med framavlat jättejuver, avsett för maximal mjölkproduktion.

Bokens tillkomst beskrivs av Roy Andersson i Vår tids rädsla för allvar[förtydliga]. Där beskrivs också hur Stockholms läns landsting protesterade mot bokens innehåll, bland annat med invändningen att kor och sjukvård inte har med varandra att göra, med vilket de syftade på ovannämnda bild.

Ansvarig utgivare och projektansvarig var Marie Braunerhielm (numera Marie Grefberg). Redaktionen bestod även av Kalle Boman och István Borbás. Sedan boken gavs ut som gåva, har den kommit i flera nytryck.