Maggie Widstrand

Från Wikipedia
Maggie Widstrand
FöddMargareta Birgitta Widstrand
28 maj 1963 (60 år)
Sollentuna, Stockholms län
NationalitetSverige Svensk
Yrke/uppdragRollsättare

Maggie Margareta Birgitta Widstrand, ursprungligen Margareta Birgitta Widstrand, född 28 maj 1963 i Sollentuna, är en svensk barn- och ungdomsrollsättare för film, TV och teater. Hon rollsatte sin första film, Hemligheten, 1989 och har sedan dess rollsatt över 200 filmer.[1][2] Widstrand har haft ett nära och långtgående samarbete med Catii Edfeldt.[1]

Widstrand tilldelades priset Gullspiran vid Guldbaggegalan 2010 för sina enastående insatser inom barn- och ungdomsfilm.[3] Hon har även rollsatt barn till Dramaten, Stockholms Stadsteater, Cirkus och en hel del reklamfilmer och några kort- och novellfilmer.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Maggie Widstrand växte upp i Sollentuna. Som barn spelade hon teater på Vår teater i Stockholm. Hon gick också på show- och dansskolor, en sommarskola i USA och senare teaterlinjen på Kulturama. Senare tog Widstrand anställning som fritidsledare på Matteusskolan i Vasastan. Där fick hon hålla i teatergruppen vilket blev en framgång. Teatergruppen gick under namnen Vasastans Musikalteater och därefter Unga teatern. Under den här tiden slogs Widstrand av att hon inte ville vara skådespelare utan istället arbeta bakom kulissen på något sätt.

Widstrand brevväxlade med Staffan Götestam om att arbeta med teater bakom kulisserna. 1987 fick Widstrand anställning som alltiallo bakom kulisserna i Götestams föreställning Bröderna LejonhjärtaGöta Lejon i Stockholm. Hon medverkade också som figurant i olika scener och repeterade med barnskådespelarna, däribland Linus Wahlgren. Efter Lejonhjärta tog Widstrand anställning på Folkoperan för olika sysslor bakom scenen och deltog där på bland annat Barfotaliv av Georg Riedel. På de föreställningar Widstrand medverkade i blev det ofta så att hon fick arbeta med barnskådespelarna.

Efter ett tag blev Widstrand sugen på att arbeta med film. Under en föreställning träffade Widstrand den då elvaåriga Frida Hallgren som tidigare medverkat i ungdoms filmen Det första äventyret som regisserades av Ralf Karlsson. Efter att ha skickat brev till Karlsson fick Widstrand komma på intervju med Karlsson. Karlsson skulle 1990 regissera Hemligheten med Carl-Gustaf Lindstedt och Sif Ruud och många barn, något som passade Widstrand som fick ansvaret för att rollsätta barnen till filmen. Hon tog kontakt med den erfarne mångsysslaren inom film Catti Edfeldt för hjälp och guidning. Edfeldt och Widstrand kom att arbeta tillsammans flera år framöver.[2]

2004 tilldelades Wistrand Plexidraken på Filmgalan på Göteborgsoperan för bästa rollsättare tillsammans med Mikael Håfström för deras insats i Ondskan.[4] 2010 tilldelades Widstrand Gullspiran vid Guldbaggegalan för sina enastående insatser inom barn- och ungdomsfilm med motiveringen "en oförtröttlig rollsättare som är barnen trogen".[3][2][5] 2023 nominerades Widstrand till årets castare för sin insats i TV-serien Snabba cash[6] men vann inte.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Rollsättare[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

  • 1987Bröderna Lejonhjärta (alltiallo)
  • 1996Homo Sapiens[7] (regissör)
  • 2012Fanny och Alexander[8] (rollsättning)

Regiassistent[redigera | redigera wikitext]

Guvernant[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]